Winterspelen 2018

Vandaag in Pyeongchang: 5000 meter voor vrouwen en skeleton

foto: ANP (bewerking NPO Radio 1)foto: ANP (bewerking NPO Radio 1)
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in Pyeongchang: 5000 meter voor vrouwen en skeleton

Het is vandaag bij het schaatsen weer de beurt aan de vrouwen. Op de Olympische Spelen in Pyeongchang wordt de 5000 meter vrouwen geschaatst. Ook vandaag: Kimberley Bos wordt de eerste Nederlander ooit die uitkomt op het onderdeel skeleton.

5000 meter vrouwen

Het schaatsen begint vandaag weer om 12.00 uur. Voor Nederland mag Annouk van der Weijden direct aan de bak. In Sotsji heeft de 31-jarige olympische ervaring opgedaan, nu is het aan haar om de te-kloppen-tijd neer te zetten. Ze neemt het op tegen de Wit-Rus Maryna Zuyeva.

De andere Nederlander is de debuterende olympiër Esmee Visser. Haar plaatsing voor de 5000 meter vrouwen via het OKT was wellicht een verrassing, toch kan ze vanmiddag hoge ogen gooien. In rit vier neemt Visser het op tegen de Japanse Misika Oshigiri.

Er zijn weer medaillekansen vandaag want beide vrouwen maken kans op een podiumplek. Maar het is wachten tot het einde. Pas in de laatste ritten komen de andere favorieten aan bod.

bron: NOS

Eén van die favorieten is de Tsjechische Martina Sábliková. In Vancouver won ze het goud en ook vier jaar later in Sotsji veroverde ze de eerste plek.

Nu denk je wellicht: de Tsjechische schaatser is met haar gouden medailles de meest geprezen dame op de 5000 meter. Die rol is echter weggelegd voor de Duitse Claudia Pechstein.

Pechstein won de afstand maar liefst drie keer, in '94, '98 en '02. De Duitse stayer viert volgende week alweer haar 46e verjaardag en ondanks haar leeftijd is ze kanshebber voor het podium.

Speciaal debuut

Kimberley Bos wordt vandaag de eerste Nederlander ooit die uitkomt op het onderdeel skeleton. Ze is geen favoriet en eigenlijk is ze ook geen outsider, toch is er lichte hoop op een medaille.

De skeletonster werd vorig jaar namelijk derde tijdens een World Cup wedstrijd. En toevallig was dat de wedstrijd die plaatsvond in Pyeongchang.

De eerste heat begint om 12.20 uur. Bos mag als zeventiende starten van de in totaal twintig deelnemers. Heat twee begint vervolgens om 13.30 uur.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

Ster advertentie
Ster advertentie