Winterspelen 2018
EO

'Jillert Anema deed niet aan matchfixing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jillert Anema deed niet aan matchfixing'

Terwijl alle schaatsliefhebbers vandaag Sven Kramer en Jorrit Bergsma zagen schaatsen voor goud op de 10 kilometer, werd schaatscoach Jillert Anema aan de schandpaal genageld. Anema zou zich op de Winterspelen in 2014 namelijk schuldig hebben gemaakt aan een poging tot matchfixing, maar klopt dit wel? En waarom werd dit nieuws precies vandaag naar buiten gebracht? Een gesprek in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

"Dit is gewoon een karaktertrek van Anema en niet per se matchfixing", zegt sportjournalist Jaap Stalenburg. "Anema is geobsedeerd door winst. Hij wil koste wat het kost winnen en doet alles om dit doel te behalen. Maar ik denk dat hij dit deed om de fondsen van de Fransen veilig te stellen en niet deed aan matchfixen."

Anema vreesde in 2014 voor verlies van Franse fondsen nadat een van hun schaatsers ziek was geworden. Daarom benaderde hij destijds Nederlandse bondscoach Arie Koops met het verzoek diens mannen rustig te laten rijden, zodat de Fransen geen gezichtsverlies zouden lijden.

Volgens Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, deed Anema hiermee wel degelijk een poging tot matchfixing. "Anema probeerde hiermee de wedstrijd te manipuleren op een manier die volgens de regels gewoon niet mag. Je wil namelijk dat de allerbeste wint."

Olfers vindt dan ook dat deze kwestie niet gebagatelliseerd moet worden. "De wereld van matchfixing is een grillige, en de link naar de gokwereld is makkelijk gemaakt."

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Download de app.

Timing

Dat De Volkskrant precies vandaag besloot dit nieuws naar buiten te brengen is natuurlijk wel toevallig te noemen. Volgens sportcommentator Maarten Ducrot is dit vooral een geval van journalistiek opportunisme. "Dit is iets wat 4 jaar geleden al vastgesteld is, dat het dan vandaag naar buiten komt is gewoon bizar. Dit heeft echt niks te maken met informeren of liefde voor sport. Dit zijn gewoon journalisten die kijken wanneer ze het beste kunnen scoren."

Maar heeft De Volkskrant hiermee niet gewoon gedaan wat ze horen te doen? "Journalisten hebben geen belang bij het manipuleren van sport", vertelt Marjan Olfers, "dat ze vandaag het nieuws naar buiten brengen heeft niks te maken met de Olympische Spelen. We mogen ons eerder afvragen waarom NOC*NSF pas gisteravond dit bekend maakte en niet vier jaar geleden. Daar gaat vooral wat mis."

Jaap Stalenburg durft zelfs nog wel een boudere stellingname aan: "Dat Anema het zelf gelekt heeft kun je niet uitsluiten. Dit is een man die psychologische oorlogsvoering als geen ander beheerst."

Maakte Jillert Anema zich schuldig aan matchfixing?

Ster advertentie
Ster advertentie