Winterspelen 2018

Kjeld Nuis debuteert met goud! Zilver voor Roest

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kjeld Nuis debuteert met goud! Zilver voor Roest

[NOS] Debutant Kjeld Nuis pakt in zijn eerste olympische rit meteen het goud op de 1500 meter. Op het koningsnummer snelde de schaatser met een fenomenale rit naar de gouden plak.

Nuis startte in de veertiende rit en had weinig moeite met zijn Japanse tegenstander Takuro Oda. De snelste tijd op dat moment was neergezet door Patrick Roest, maar de nieuwe olympisch kampioen haalde daar nog driekwart seconde van af.

Ontlading laatste rit van Timmerman en WennemarsRoest wint door zijn geweldige rit het zilver. Het brons gaat naar de Koreaan Kim Min-seok. Koen Verweij kon de verwachtingen niet waar maken en werd elfde. Hij moest de rit alleen uitrijden nadat zijn directe tegenstander viel.

Spanning tot het einde

Met een flits van een rit zette Nuis een tijd neer van 1.44,01. Een tijd die niet meer werd verbeterd. Toch was het spannend tot de laatste rit. Daar startten namelijk Pedersen en Mantia, twee gevaarlijke concurrenten.

Ook zij kwamen echter te kort en vanaf dat moment konden de handen in de lucht voor Nuis en Roest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nuis en Verweij favorieten

Nuis en Verweij waren na het wegvallen van wereldrecordhouder Denis Joeskov de grote favorieten voor de titel. De Rus werd wegens een eerdere dopingschorsing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geweerd van de Spelen.

De 1.500 meter op de Spelen is echter vaak onvoorspelbaar en Nederlands succes op deze afstand bleek in het verleden zeldzaam. Alleen Kees Verkerk (1968), Ard Schenk (1972) en Mark Tuitert (2010) verlieten de Winterspelen met een zege op de schaatsmijl. Verweij hield vier jaar geleden een enorme kater aan de 1.500 meter over, na zijn bittere nederlaag tegen Brodka.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Patrick Roest

Nuis moest van de twee Nederlandse titelkandidaten als eerste het ijs op. Patrick Roest, de derde Nederlander op de afstand, had op dat moment de leiding in handen.

De jonge teamgenoot van Sven Kramer en Nuis zette in de vierde rit een voortreffelijke tijd neer: 1.44,86, een persoonlijk record. Roest kende amper verval in de slotronde en legde daarmee de lat bijzonder hoog voor de rijders die na hem kwamen.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

Ster advertentie
Ster advertentie