Winterspelen 2018

Brons voor de mannen, goud naar Noorwegen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brons voor de mannen, goud naar Noorwegen

[NOS] Na de deceptie in de halve finale hebben de mannen met het brons een troostprijs te pakken. Het goud gaat naar Noorwegen en het zilver is voor Zuid-Korea.

Schrale troost

De Nederlandse mannen tonen veerkracht, winnen de troostfinale ruim van Nieuw-Zeeland en pakken dus het brons. De Noorse mannen veroveren de gouden medaille op de ploegenachtervolging. In de finale rijden ze 3.37,32 en verslaan ze Zuid-Korea met 1,20 verschil.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest hadden weinig moeite Nieuw-Zeeland. Al vroeg in de race pakte het Nederlandse trio een grote voorsprong die niet meer werd afgestaan in het verloop van de race. De mannen waren 5,14 eerder over de streep dan de Nieuw-Zeelanders.

Noren te sterk

De Nederlandse hoop op prolongatie van de olympische titel van 2014 vervloog in de halve finales, daarin bleek Noorwegen te sterk. Jan Blokhuijsen kampte met materiaalpech, de veer van zijn schaats brak al bij de start af.

De Nederlandse ploeg was slecht weg en reed eigenlijk de hele race achter de feiten aan. De mannen gaven in de halve finale 1,39 toe op de Noren, die met 3.37,08 de tweede tijd ooit reden.

Kramer kan verschil niet wegwerken

Dat de veer van de schaats van Blokhuijsen bij de start was afgebroken hinderde hem vooral op het rechte eind. Toen Kramer de koppositie overnam bij Nederland liep het verschil rap terug van zeven tiende naar slechts zes honderdste, maar in de slotfase liep de Noorse voorsprong weer op.

Bij geen enkele doorkomst waren de Nederlanders sneller dan Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen en Simen Spieler Nilsen. In de slotfase ging Roest nog bijna onderuit, waardoor de achterstand nog groter werd.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

{loadposition newsletter-sidebar}

Ster advertentie
Ster advertentie