Chinezen drinken steeds meer melk – en dat heeft gevolgen voor het milieu
- Nieuws
- Chinezen drinken steeds meer melk – en dat heeft gevolgen voor het milieu
De Chinese vraag naar melk is in 50 jaar tijd met een kwart gegroeid, en de stijging houdt aan. Maar waar moet al die melk vandaan komen? Onderzoekers verwachten een grote belasting voor het milieu.
Misschien heb je wel eens gehoord dat veel Chinezen niet goed tegen melk kunnen, omdat ze lactose-intolerant zijn. Maar in sommige regio’s van China is er een lange traditie met melk. Bovendien stimuleert de Chinese overheid ouders om hun kinderen melk te geven. En dan is er nog de consumptie van melkproducten als yoghurt en kaas (die minder lactose bevatten), al dan niet op pizza's en hamburgers.
Door dat alles is er vanuit China een steeds grotere vraag naar melk. Naar verwachting zal de melkconsumptie in China in 2050 zo’n drie keer hoger zijn dan nu. En elke verandering in China - het land heeft natuurlijk enorme inwoneraantallen - heeft meteen een enorme impact.
Meer uitstoot van broeikasgassen
Doordat het inwoneraantal blijft groeien, moeten er steeds meer monden worden gevoed. Daardoor legt de landbouw een steeds een groter beslag op het milieu. De toename van de melkconsumptie zal het milieu nog eens extra belasten, blijkt uit een internationale studie. Onderzoekers verwachten dat bij het produceren van al die melk de stikstofvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen in China flink zullen stijgen.
Wat zou China kunnen doen om de belasting van het milieu te beperken? Nieuws en Co sprak erover met Gerard Velthof, onderzoeker duurzaam bodemgebruik aan de Universiteit Wageningen. Beluister het gesprek hier:
Chinese melkvraag zal in de toekomst fors toenemen