Wetenschap & Techniek

Samenwerken met China blijkt niet eenvoudig

foto: De Man en de Maanfoto: De Man en de Maan
  1. Nieuwschevron right
  2. Samenwerken met China blijkt niet eenvoudig

[NTR] De Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt wil een radiotelescoop op de achterkant van de maan plaatsen om te onderzoeken wat er gebeurde in de periode nét na de oerknal. Wie naar de maan wil, moet tegenwoordig in China zijn.

Maar samenwerken met de Chinese ruimtevaartorganisatie is niet zonder risico's, blijkt in de podcast De Man en de Maan.

{podcast audio="124605" caption="#4 - 'Alles komt goed'" }

Marc Klein Wolt is supertrots als zijn team na anderhalf jaar zwoegen een radiotelescoop heeft gebouwd die voldoet aan vrijwel alle eisen van de Chinese ruimtevaartorganisatie. "We zijn weer een stapje dichter bij de maan!", jubelt hij.

Het Chinese team is onder de indruk van wat de Nederlanders hebben bereikt, maar tijdens de testen in het lab gaat er van alles mis.

Quote

Ik was zo trots op wat wij met het team hadden gemaakt. Zulke geweldige dingen gedaan in zo'n korte tijd.

Marc Klein Wolt

Elke keer als er een nieuwe computer op de markt komt, wordt deze eerst in de praktijk getest om kinderziektes op de sporen. Voor deze radiotelescoop is dat testen nog belangrijker: software updates en reparaties zijn nogal lastig aan de achterkant van de maan.

Maar voordat de Chinese ingenieurs daarmee beginnen, willen ze eerst checken of het Nederlandse instrument aan alle afgesproken eisen voldoet.

"Of de output van het systeem goed was, of de maten goed waren en de massa oké was", legt Marc uit. "Gewoon echt basis dingen. Uiteindelijk moeten zij dat gaan integreren op hun satelliet en dan moet het allemaal kloppen en matchen. Dat gingen ze allemaal meten."

Twijfel over de intenties van China

Maar dat testen gaat niet zonder slag of stoot. Hoe langer Marc in China is, des te meer gaat hij twijfelen aan de intenties van het Chinese team. Het mag dan een samenwerking heten, inmiddels voelt het meer alsof hij wordt tegengewerkt. Al weet hij niet precies door wie.

Zal het kwalificatiemodel goedgekeurd worden door de Chinezen?

De Man en de Maan

Nieuwe afleveringen van De Man en de Maan zijn te beluisteren via de NPO Radio 1 website en app, of in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie