Het jaarlijkse spektakel van vallende sterren is er weer
- Nieuws
- Het jaarlijkse spektakel van vallende sterren is er weer
[NTR] Zoek de komende nachten een duinpannetje, verlaten weiland of open plek in het bos op en geniet van tientallen vallende sterren per uur. De Perseïden brengen ons weer hun jaarlijkse bezoek.
De komende dagen worden wisselvallig en de nachten koud, maar tijdens de droge perioden kan de hemel helder zijn. En in de nacht van vrijdag op zaterdag – als de sterrenregen zijn hoogtepunt beleeft met zo’n 75 vallende sterren per uur – belooft het beter weer te worden. Hou je blik dan gericht op de noordoostelijke hemel, waar het sterrenbeeld Perseus zich bevindt.
Dit zijn beelden van de Perseïden in 2013:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Nadeel is wel dat eind deze week de maan al bijna vol is, zodat de zwakkere meteoren moeilijk zichtbaar zullen zijn. Wacht daarom even tot na 01.35 uur, als de maan ondergaat. Voor het beste kijkmoment moet je nog iets langer wachten, tot 03.30 uur.
Korte lichtstreep
De sterrenregen is het gevolg van de komeet Swift-Tuttle, die bij zijn passage in 1992 de nodige stofwolken achterliet. Als stukjes gruis uit die wolk de dampkring binnendringen, wat elk jaar in augustus gebeurt, veroorzaakt hun vrijwel onmiddellijke verbranding een kortstondige lichtstreep.
Die verbranding is trouwens niet de enige reden voor het heldere licht van een vallende ster. Door de hoge snelheid bij het doorkruisen van de dampkring raakt de steen ook elektrisch geladen. Door het verbranden van de steen verdwijnt ook het ladingsverschil, waarbij extra licht vrijkomt.
Astronoom Sebastiaan de Vet vertelde eind juli op NPO Radio 1 over de Perseïden:
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.