Fotogenerator van Lara Rense zorgt voor 'rokende' NPO-servers
- Nieuws
- Fotogenerator van Lara Rense zorgt voor 'rokende' NPO-servers
[NTR] Slimme computers kunnen al best veel, zelfs het gezicht van Nieuws & Co-presentatrice Lara Rense vervormen. Dit klinkt wat gek, maar dat is in feite wel wat een nieuwe site, bedacht door het radioprogramma, doet. Het laat mensen tekeningetjes maken, die de computer vervolgens gebruikt om het gezicht van Rense aan te passen. En het is zó populair dat de NPO extra servers moest inschakelen.
De website, fotogenerator.npocloud.nl, is sinds 30 mei online en kreeg de afgelopen dagen veel aandacht. En dat komt deels doordat allerlei grote nieuwssites erover schrijven. De site is opgepikt door The Verge, Motherboard, Business Insider en de Mail Online. En dat zorgt voor meer bezoek dan verwacht.
"Ik wist niet wat ik zag toen ik keek op The Verge", reageert Rense. "Ik vind het fantastisch. Met Nieuws & Co proberen we dit soort belangrijke ontwikkelingen te volgen. Kunstmatige intelligentie is iets heel abstracts en dat kunnen we op deze manier dichterbij brengen. Daarnaast vind ik het tof dat luisteraars zo betrokken worden."
Extra servers nodig
"Het aantal bezoekers is niet ontzettend schokkend, op het hoogtepunt hadden we 2738 bezoekers die tegelijkertijd keken", zegt Daan Gosman van de NPO. "Maar doordat het tooltje veel rekenkracht vraagt hebben we extra servers moeten inschakelen."Lara's tekenen om het systeem te voeden
"We wilden laten zien wat kunstmatige intelligentie allemaal kan", verklaart wetenschapsredacteur Gerda Bosman. Zij bedacht de website waar je het gezicht van Lara Rense kunt aanpassen als onderdeel van Tech & Gadget, een rubriek in Nieuws & Co. "Ik was geïnspireerd door een soortgelijke website, die hetzelfde deed met tassen en katten. Toen dacht ik: dat moet je toch makkelijker met een mens kunnen doen?"
Bosman zocht contact met Tom Kenter, die zich aan de Universiteit van Amsterdam onder meer bezighoudt met Informatica. Hij zorgde ervoor dat het algoritme van de website de tekeningen en foto's van Rense kon verwerken. "We hebben vervolgens tweehonderd foto's van Lara gemaakt en die het systeem gevoed zodat het wist hoe ze eruit zag. Ook vroegen we mensen om Lara te tekenen, ook deze tekeningen hebben het systeem gevoed."
Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR)
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in de Ochtend