Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Kinderen maken je gelukkiger – als ze het huis uit zijn

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen maken je gelukkiger – als ze het huis uit zijn

Mensen met kinderen zijn ongelukkiger dan mensen zonder kinderen, blijkt uit veel onderzoek. Maar dat slaat om als de kinderen uit huis gaan. Dan worden de 'empty nesters' juist gelukkiger.

Het is een vraag die vaak terugkomt: wanneer ben je gelukkiger, met of zonder kinderen? Uit de meeste onderzoeken blijkt dat mensen zonder kinderen gelukkiger zijn, onder meer omdat ze een minder groot gebrek hebben aan geld, slaap en vrije tijd.

Hogere tevredenheid

Maar die vlieger gaat niet langer op zodra de kinderen huis verlaten, schrijft het Britse wetenschapsblad New Scientist. Dan zijn ouders juist gelukkiger dan kinderlozen. Ze rapporteren een hogere tevredenheid over hun leven en minder symptomen van depressie, blijkt uit een studie onder 55.000 Europeanen van 50 jaar en ouder.

De onderzoekers vermoeden dat de ouders in die periode de vruchten plukken van het sociale contact met hun (klein)kinderen, zonder dat ze de last dragen van de dagelijkse zorgtaken. Sterker: in sommige gevallen ontvangen ze juist zorg en financiële steun van hun kinderen. Recent onderzoek in de VS laat een vergelijkbaar beeld zien: ouders tussen de 50 en 70 jaar hadden een 5 tot 6 procent hogere kans om gelukkig te zijn.

Opvoedkwesties

Nieuws & Co besteedde vorige week uitgebreid aandacht aan opvoedkwesties. Waar ligt de grens tussen een zelfverzekerd en een narcistisch kind? Wat doe je als je kind opeens wordt aangehouden? Hoe laat je je kind een gezonde seksuele ontwikkeling doormaken?

Dat beeld verandert trouwens in landen met een goede en uitgebreide kinderopvang. In Noorwegen, Portugal en Zweden zijn ouders iets gelukkiger dan hun kinderloze leeftijdsgenoten, ook als de kinderen nog thuiswonen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het uitgebreide ouderschapsverlof en de subsidies voor kinderopvang, vakantie en ziekteverlof in die landen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie