Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Prehistorische zeereptielen duiken op in Winterswijk

foto: Dmitry Bogdanov (CC BY 3.0)foto: Dmitry Bogdanov (CC BY 3.0)
  1. Nieuwschevron right
  2. Prehistorische zeereptielen duiken op in Winterswijk

In de kalksteengrotten van Winterswijk vonden paleontoloog Jelle Reumer en zijn collega’s resten van een plesiosaurus; een prehistorisch zeereptiel met flippers als poten en een lange nek. Het fossiel staat nu ergens in een schuurtje te wachten op verder onderzoek in Naturalis. Reumer vertelt erover in de studio van Vroege Vogels.

Zeereptielen

Omdat er in de steengroeve van Winterswijk door vakantie elf dagen geen kalksteen werd gewonnen, kregen Reumer en zijn collega’s de kans op zoek te gaan naar fossielen. Ze deden er een niet-alledaagse vondst: tanden en wervels van zeereptielen. De tanden zijn met zekerheid van een soort plesiosaurus. Ongeveer 174 miljoen jaar was de aarde bevolkt met veel verschillende soorten plesiosauriërs, totdat de laatste 66 miljoen jaar geleden uitstierven door een enorme meteorietinslag. De wervels die gevonden werden in Winterswijk zouden van een plesiosaurus kunnen zijn, maar ook van een ichthyosaurus. Ichthyosauriërs zijn ook zeereptielen, maar hebben meer het uiterlijk van een dolfijn.

Geen dinosauriërs

De gevonden fossielen zijn oud: ruim 200 miljoen jaar. De dieren leefden in het tijdperk Trias, de eerste van de drie ‘dinotijdperken’. Alhoewel plesiosaurus en ichthyosaurus wel eens dinosauriërs worden genoemd, zijn het toch echt andere dieren. Ze vertegenwoordigen andere takken in de stamboom van het leven.

Wachtend op verder onderzoek

Na de vondst van Reumer en zijn collega’s werd er ruim om de resten heen gehakt, om vervolgens de klomp steen met het fossiel te pleisteren met gips. Het fossiel ligt nu ergens in een schuurtje in Winterswijk te wachten op transport naar Naturalis. Hier zal het fossiel voorzichtig uit het steen wordt gehaald en verder onderzocht worden. Uit dit onderzoek, dat in ieder geval nog wel een half jaar zal duren, moet onder andere blijken om welke soorten het precies gaat.

Vroege vogels

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie