Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nobelprijs Economie voor onderzoek naar armoedebestrijding

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijs Economie voor onderzoek naar armoedebestrijding

De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar Abhijit Banerjee, Esther Duflo en Michael Kremer voor hun onderzoek naar het bestrijden van armoede wereldwijd. Dat is zojuist bekendgemaakt in Stockholm.

Nobelprijs voor de Economie gaat naar armoedebestrijding

De winnaars zijn verbonden aan de Amerikaanse universiteiten Harvard en MIT. Française Esther Duflo is de tweede vrouw ooit aan wie deze prijs wordt toegekend, en is ook de jongste winnaar in de geschiedenis van de prijs.

De experimentele methoden van de drie onderzoekers hebben ons vermogen om armoede te bestrijden enorm verbeterd, aldus de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opdelen in kleinere vragen

De onderzoekers toonden aan dat de beste oplossingen worden gevonden door het complexe armoedeprobleem in kleinere vragen op te delen, en die vervolgens met experimenten in de praktijk te onderzoeken.

Dankzij deze aanpak hebben bijvoorbeeld miljoenen kinderen in India extra onderwijs gekregen, en zijn er in veel landen flinke subsidies gekomen voor preventieve gezondheidszorg.

Sinds 1969

Met de prijs is een bedrag van 9 miljoen Zweedse kronen gemoeid, ongeveer 830.000 euro. De uitreiking van de prijs is in december.

Afgelopen week werden al de Nobelprijzen voor Geneeskunde, Natuurkunde, Scheikunde, Literatuur en de Vrede bekendgemaakt. Anders dan de overige Nobelprijzen bestaat de Nobelprijs voor de Economie pas sinds 1969.

Klimaatverandering en innovatie

Vorig jaar ging de prijs naar de Amerikanen William Nordhaus en Paul Romer. Zij kregen de onderscheiding voor hun onderzoek naar het verwerken van klimaatverandering en technologische innovatie in economische modellen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie