Wetenschap & Techniek
NTR

Ellen Laan strijdt onvermoeibaar voor meer gelijkheid in bed - ook nu ze ongeneeslijk ziek is

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ellen Laan strijdt onvermoeibaar voor meer gelijkheid in bed - ook nu ze ongeneeslijk ziek is

Hoogleraar seksuologie en psychologie Ellen Laan strijdt al jaren voor meer gelijkheid tussen de lakens, want van die gelijkheid is nog lang geen sprake. Ook nu ze in teruggekeerde kanker haar meerdere moet erkennen, vecht ze onvermoeibaar door. "Fuck it, ik kan dit. En ik heb wat te vertellen."

Vrouwelijke orgasmes

Penis-vaginapenetratie, noemt Ellen Laan de daad steevast. Noodzakelijk voor de voortplanting en leuk voor de man, maar de vrouw krijgt er zelden een orgasme van. Het duurde wel even voor ze dat ontdekte: “Orgasmes waren voor mij geen geheim, ook niet bij penetratieseks. Pas gaandeweg kwam ik erachter dat dat helemaal niet zo vanzelfsprekend was."

Het echt gevoelige plekje, de clitoris, wordt tijdens de penetratie immers niet gestimuleerd. "Ik kom nog steeds vrouwen tegen in mijn praktijk die niet klaarkomen tijdens penetratie en dan zeggen: 'Er moet iets mis zijn met mij'", aldus Laan. "Terwijl: we vinden het toch ook niet vreemd dat een man niet klaarkomt zonder dat zijn penis wordt gestimuleerd?"

Laan brengt deze boodschap al bijna haar hele carrière. Denkt ze niet soms: ik heb dit verhaal nu al zo vaak verteld, waarom dringt het niet tot mensen door? “Nee, ik krijg er nooit genoeg van om dit verhaal te vertellen. Als promovendus dacht ik dat ik bij elk praatje iets nieuws moest vertellen, maar ik heb ontdekt dat het helemaal niet zo werkt. Natuurlijk evolueer ik in mijn kennis, maar de belangrijkste boodschap die nu nodig is, die moet ik nog steeds blijven vertellen.”

Niet meer beter

In het uurgesprek dat Focus had met Ellen Laan gaat het niet alleen over seksualiteit in al zijn facetten, maar ook over het slechte nieuws dat ze onlangs kreeg: “Sinds een maand of vier weet ik dat mijn kanker is teruggekomen, en dat ik daar ook niet meer beter van ga worden. Ik heb chemotherapie gehad en ben nu net drie weken geleden begonnen met immunotherapie. Volgens de wetenschap zou ik het daar een paar jaar op moeten uithouden,” aldus Laan.

“Stiekem heb ik me die jaren ook al wel een beetje toebedeeld. Dat heeft als voordeel dat ik niet elke dag bezig hoef te zijn met het feit dat ik voortijdig ga sterven. Want als je elke dag bezig bent met dat je gaat sterven, dan leef je niet.” Ondertussen werkt ze dan ook onvermoeibaar door. “De onzekerheid van ‘Kan ik dit nog wel’ heb ik in de eerste fase van mijn ziekte al doorgemaakt. Nu denk ik: Fuck it, ik kan dit. En ik heb wat te vertellen”.

Van de vrouwen die met mannen vrijen, komt maar 30 tot 50% geregeld klaar, tegenover 90% van hun mannelijke bedpartners. Hoe werkt het vrouwelijk orgasme? NPO Kennis zet de feiten op een rijtje.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie