Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Waarom wandelen juist nu zo goed voor je is

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom wandelen juist nu zo goed voor je is

Blijf zoveel mogelijk thuis is de regel, maar hoe zorg je dan dat je wel lekker in je vel blijft zitten? Beweeg! Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is het juist nu ontzettend belangrijk om te bewegen. Op je eigen manier natuurlijk. "Je zit nu internationale studies met de titels: Exercises against corona virus", zegt hij daarover tegen Humberto Tan.

Bekijk hier het hele gesprek terug

Video niet beschikbaar

Scherder staat in deze tijd op de barricades om aan te moedigen dat we blijven bewegen. Samen met de Hersenstichting ontwikkelde hij de app Ommetje om mensen te motiveren elke dag een wandeling te maken.

Waarom wandelen zo goed is

"Wandelen kan je ook rust brengen in je hoofd. Je tobben wordt wat minder. En dan komt het default-netwerk op gang. En dat is het netwerk voor creativiteit. Daarom kom je tijdens het wandelen dus op ideeën", zegt Scherder.

"Je zet ook je schors aan bij het wandelen. Die delen van de hersenen werken remmend op je negatieve emoties. En je redenerend vermogen, bijvoorbeeld zelfreflectie krijgen ook meer kans.

Wandelen voor afweersysteem

Om je te motiveren zegt Scherder: "Bij inactiviteit zie je dat de activiteit van NK-cellen afneemt. En dan zie je dat het afweersysteem laag is. En als je in staat bent om het ommetje te maken, dan zie je dat de NK-cel activiteit toeneemt."

Volgens Scherder is er naast de corona-pandemie nog een pandemie die ons leven in zijn grepen houdt. "Deze pandemie heet officieel fysieke inactiviteit", zegt Scherder. "Deze pandemie bestaat sinds 2012. En dat heeft toen in dat jaar 1,5 miljoen mensen het leven gekost in de wereld. Door roken was dat bijvoorbeeld 1,3 miljoen mensen."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie