Wetenschap & Techniek

Primeur: vrouwelijk voortplantingssysteem nagebouwd

foto: Kristin Samuelsonfoto: Kristin Samuelson
  1. Nieuwschevron right
  2. Primeur: vrouwelijk voortplantingssysteem nagebouwd

Je zou het misschien niet zeggen, maar dit apparaatje is echt een technologisch hoogstandje. Het vrouwelijke voortplantingsstelsel werd met menselijk weefsel nagebouwd door wetenschappers uit Chicago. Gerda Bosman vertelde er over bij Nieuws en Co.

Evatar: voortplantingsorganen op een chip

Vagina, eierstokken, eileiders, de baarmoeder en de baarmoederhals, ja zelfs de lever. De zogenaamde EVATAR mag dan in je hand passen, er is geen enkel belangrijk vrouwelijk voortplantingsorgaan dat niet in het apparaat gemodelleerd werd. De weefsels die er voor nodig waren kwamen uit vrouwen die eerder geopereerd werden aan hun voortplantingsorganen.

En wat meer is: deze modelorganen staan allemaal in verbinding met elkaar. Niet alleen door de speciale pomp die met kunstmatige vloeistoffen de bloedcirculatie simuleert, maar ook door de mogelijkheid om verschillende lichaamsstoffen (zoals hormonen) in het apparaat te kunnen afscheiden.

Zo kan het toestel gebruikt worden om de invloed van ziektes, medicijnen of en andere invloeden uit de omgeving op de vrouwelijke ‘huishouding’ te controleren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en vrijdag rond 10.50 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie