Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Hoe alarmerend is een snelle afname van afweerstoffen tegen corona?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe alarmerend is een snelle afname van afweerstoffen tegen corona?

De onderzoeken die uitwijzen dat voormalige covid-19-patiënten de antistoffen die ze hebben aangemaakt snel weer kwijt raken, volgen elkaar snel op. Gisteren kwam een Brits onderzoek naar buiten, zondag een Duits, eerder al een Chinese studie en de er zijn nog talloze onderzoeken onderweg.

Het lijkt dat nu wel is vastgesteld dat voormalige coronapatiënten de antistoffen tegen het virus in enkele maanden tijd weer verliezen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor hun eventuele immuniteit tegen de ziekte? Kunnen ze opnieuw covid-19 krijgen omdat ze even vatbaar zijn als mensen die nog niet besmet geraakt zijn?

Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig. Antistoffen zijn maar één onderdeel van het menselijk afweersysteem dat een complex samenspel is van verschillende elementen. Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdam UMC, vertelt in Nieuws en Co dat zij zich nog niet direct zorgen maakt:

Dat antistoffen snel uit het bloed van ex-covid-patiënten verdwijnen lijkt ook geen goed nieuws voor vaccin-ontwikkelaars. Gaat zo'n vaccin dan wel langdurige bescherming bieden tegen het coronavirus?

Meerdere keren vaccineren

"Je kan deze onderzoeksresultaten niet één op één vertalen naar vaccins", zegt Van Egmond. "Daarbij kun je aan allerlei knoppen draaien. Je kunt een vaccin een andere samenstelling geven, meer actieve stof zodat je ook meer antistoffen krijgt. Of je kunt het vaccin- als het er eenmaal is - niet één maar bijvoorbeeld twee of drie keer toedienen en zo een krachtigere geheugenrespons opbouwen.

Van Egmond vindt de Britse en Duitse onderzoeksresultaten "niet per se reden tot paniek". Maar, zegt ze, "het betekent wel dat we waarschijnlijk meer moeite moeten doen."

In een situatie waarin de hele wereld probeert vaccins te kopen, wordt het er niet bepaald makkelijker op als er twee of drie keer een vaccin gegeven moet worden. Dat vergroot de druk op de productiecapaciteit van de farmaceutische industrie enorm. Ook logistiek wordt het er niet makkelijker op als iedereen vaker dan één keer gevaccineerd moet worden. Dat drijft ook de kosten op.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie