Wetenschap & Techniek

Oud en nooit getraind? Ook dan heeft bewegen nut

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud en nooit getraind? Ook dan heeft bewegen nut

Mensen boven de zeventig die nooit veel hebben bewogen, kunnen net zo goed spiermassa opbouwen als mensen die altijd veel hebben gesport. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie.

Ook oude couch potatoes kunnen profiteren van fitness en gewichtstraining, concluderen de onderzoekers. Daarmee zouden ze in principe allerlei ouderdomskwalen kunnen uitstellen.

Aan het onderzoek deden twee groepen ouderen mee. Enerzijds de 'meester-atleten', mensen die hun hele leven veel hadden gesport, soms op hoog niveau. Aan de andere kant ook gezonde mensen die nooit gestructureerd aan lichamelijke beweging hadden gedaan. Alle proefpersonen waren tussen de zeventig en negentig jaar oud.

Het heilzame effect van bewegen

Het positieve effect van bewegen is al lang bekend. Dit jaar bestaan bijvoorbeeld de bekende trimbanen 50 jaar.

50 Jaar na "Trim u fit"Bewegen helpt niet alleen om spieren op te bouwen, het helpt bij 70% van de mensen ook om de symptomen van dementie uit te stellen.

Hoofdonderzoeker Silvan Licher over de bevindingen

Vergelijkbare spieropbouw

De onderzoekers hadden verwacht dat de meester-atleten veel beter in staat zouden zijn om spieren op te bouwen, maar dat bleek niet het geval. Een analyse van de eiwitten in hun spieren liet zien dat beide groepen ongeveer even goed in staat waren om spieren op te bouwen.

"Je kunt profiteren van bewegen, wanneer je ook begint. Het maakt niet uit als je niet regelmatig aan sport hebt gedaan", laat hoofdonderzoeker Leigh Been weten in een persbericht. Hij benadrukt dat je daarvoor niet per se naar een fitnesscentrum hoeft. "Activiteiten als tuinieren, traplopen of het optillen van een tas met boodschappen kunnen allemaal helpen, als ze onderdeel zijn van een regelmatig beweegpatroon".

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie