Wetenschappers eisen verplicht klimaatonderwijs: 'Collegezaal dé plek om dat gesprek te voeren'
- Nieuws
- Wetenschappers eisen verplicht klimaatonderwijs: 'Collegezaal dé plek om dat gesprek te voeren'
Al de hele week voeren wetenschappers van Scientist Rebellion actie tegen het huidige klimaatbeleid. Ze pleiten ook voor verplichte klimaatlessen in het hoger onderwijs. Wetenschappers en klimaatactivisten Loes Kreemers en Koen Lemaire waren te gast in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
"Nederland heeft klimaatbeleid uitgestippeld, maar dat is bijlange na niet voldoende", zegt Koen Lemaire. "Het doel van de regering is om in 2030 55 procent CO2-reductie te realiseren. Dat doel is in lijn met het Parijsakkoord, want dat is ook het mondiale doel, maar Nederland heeft historisch een veel grotere verantwoordelijkheid. We zijn een welvarend land en zouden dus veel meer moeten doen dan dat gemiddelde globale doel."
Studenten gaan van alles nog meemaken
"Er zijn verschillende soorten studenten", vertelt Loes Kreemers. "Je hebt studenten die zich heel erg zorgen maken over de opwarming van de aarde, maar er zijn ook jongeren die daar niet zo mee bezig zijn of vallen voor desinformatie."
"De wetenschap laat zien dat het klimaat veel sneller reageert op de opwarming en dat de gevolgen veel groter zijn", weet Kreemers. "Vaak werd er gesproken over toekomstige generaties die hier last van gingen krijgen, maar we zien nu dat iedereen onder de 40 een ongekende toekomst tegemoetkomt in termen van weersextremen, mislukte oogsten en dergelijke. Studenten gaan daar in hun leven van alles van meemaken."
Eerst wetenschapper, dan activist
"Het is natuurlijk heel simpel", aldus Koen Lemaire. "We moeten gewoon stoppen met het in brand steken van fossiele brandstoffen en het opeten van dode dieren. De collegezaal is de uitgelezen plek om dat gesprek te voeren."
"Als wetenschapper moet je altijd objectief naar de data probeert te kijken, maar in dit klimaatprobleem is het niet zo dat wij eerst activist waren en toen naar de data gingen kijken met een gekleurde bril. Wij bekeken de data, schrokken ons rot en zijn daarna activist geworden", zegt Lemaire.
oog scientist
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.