Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Kan hersenstimulatie diabetes verhelpen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan hersenstimulatie diabetes verhelpen?

Een opmerkelijk onderzoek in de strijd tegen diabetes type 2: het is Nederlandse en Amerikaanse wetenschappers gelukt om door diepe hersenstimulatie de werking van het hormoon insuline te verbeteren.

Kan hersenstimulatie diabetes verhelpen?

Bij diabetes type 2 is het lichaam onvoldoende in staat om met het hormoon insuline de bloedsuiker te verlagen. Maar door met elektroden een bepaald hersengebied te stimuleren – een methode die ook wel bekend staat als diepe hersenstimulatie – is het onderzoekers nu toch gelukt de werking van insuline te verbeteren, en zo de bloedsuiker te verlagen. Het is de eerste keer dat dit effect bij mensen is aangetoond.

Nieuws en Co sprak erover met Mireille Serlie, internist-endocrinoloog van het Academisch Medisch Centrum en onderzoeksleider van deze studie.

Elektroden in je hersenen

De resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend, maar het is nog niet meteen duidelijk of en hoe we diepe hersenstimulatie in de toekomst kunnen inzetten in de strijd tegen diabetes. Gaan patiënten zich straks laten opereren om elektroden in hun hersenen te laten plaatsen? En wat zijn de mogelijke bijwerkingen van dat soort hersenstimulatie?

Terug naar de tekentafel

De basis voor onderzoek naar de betrokkenheid van de hersenen bij de suikerstofwisseling is gelegd, licht Serlie toe, maar er moet nog veel gebeuren. “We moeten ook weten welke paden en netwerken betrokken zijn bij deze effecten die we gezien hebben. En als we dat weten, moeten we terug naar de tekentafel en bedenken of er een veilige manier is voor patiënten om die gebieden te stimuleren, of misschien wel te remmen. Dat kan diepe hersenstimulatie zijn, maar dat kunnen ook nieuwe medicijnen zijn, of andere vormen van stimuleren van buitenaf.”

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie