Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Deepmind herkent borstkanker beter dan dokter

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deepmind herkent borstkanker beter dan dokter

Een slim algoritme van Google-bedrijf DeepMind blijkt beter in staat om borstkanker te herkennen dan een menselijke dokter. De software scoort zo'n 5 tot 10 procent beter dan een echte radioloog.

Die betere score door de computer is gebaseerd op de vergelijking met de analyse van een enkele radioloog. Mogen twee radiologen zich over een mammogram buigen, dan scoren die samen bijna net zo goed als Deepmind.

Of Deepmind echt significant beter scoort dan artsen, hangt daarom af van het land waarin je bent: in de VS wordt een mammogram meestal door slechts een enkele radioloog gelezen. In Groot-Brittanniƫ daarentegen kijken er minimaal twee artsen naar.

Groot onderzoek naar 'borstkankergen' biedt meer inzicht in overlevingskansen

Het systeem was getraind met 76.000 mammogrammen van Britse vrouwen, aangevuld met 15.000 Amerikaanse scans. In de Britse situatie leidde Deepmind tot 1,2 procent minder vals positieven - de foutieve vaststelling van borstkanker. Het aantal vals negatieven - waarbij aanwezige borstkanker over het hoofd werd gezien - nam af met 2,7 procent. In de Amerikaanse situatie waren die percentages respectievelijk 5,7 en 9.4, schrijven de onderzoekers in Nature.

Samenwerking tussen mens en machine

Dat Deepmind zo goed scoort, betekent nog niet dat een menselijke radioloog meteen overbodig is. Wel kan het algoritme een aanvullende rol spelen op plekken waar een tekort aan radiologen is, verwachten onderzoekers.

Die situatie hebben ze daarom oom maar meteen even onderzocht. Daaruit bleek dat een menselijke radioloog en Deepmind het in 88 procent van de gevallen met elkaar eens zijn. Dat betekent dat er bij zo'n samenwerking in 12 procent van een gevallen een extra radioloog aan te pas zou moeten komen om uitsluitsel te geven.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie