Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Hoe ChatGPT de wereld binnen een jaar voorgoed veranderde

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ChatGPT de wereld binnen een jaar voorgoed veranderde

Groot feest in de wereld van de computerwetenschap deze week. ChatGPT bestaat namelijk één jaar. Ook dr. Judith van Stegeren ziet de komst van de publiekelijk toegankelijke chatbot als een ware game changer. Los van enkele kanttekeningen − illegaal datagebruik, biases en nog zo wat − is ze vooral erg blij met de gigantische vooruitgang die haar vakgebied door de komst van ChatGPT heeft geboekt. Toch blijven er nog vele vragen onbeantwoord.

Driewerf hoera voor ChatGPT!

Dat 2023 het jaar van ChatGPT was, daar bestaat weinig twijfel over. Voor een computerwetenschapper als Van Stegeren brengt de doorbraak van generatieve AI bij het grote publiek veel positiefs met zich mee. Haar vakgebied ontwikkelt zich sinds afgelopen jaar in sneltreinvaart.

De toekomst van AI

Inmiddels stevenen AI-modellen af op zogeheten multimodaliteit, waarbij ze meerdere soorten data − bijvoorbeeld tekst en beeld − kunnen interpreteren bij het leveren van output. Van Stegeren geeft aan dat modellen op deze manier een nog beter en realistischer beeld van de werkelijkheid krijgen, waardoor hun bijdragen adequater worden.

Wel vragen al deze ontwikkelingen volgens haar om een nieuwe digitale geletterdheid. Dit blijkt alleen al uit de manier waarop mensen nu nogal argeloos werk- en privégegevens met een bot als ChatGPT delen − zich niet realiserende dat je hiermee gegevens met een commercieel Amerikaans bedrijf als OpenAI deelt.

Europese wetgeving

Gelukkig is er wetgeving vanuit Brussel op komst die de macht van dit soort concerns moet inperken. Van Stegeren volgt de ontwikkelingen hieromtrent met grote belangstelling, maar is tot nu toe nog niet omver geblazen door de progressie die Europese beleidsmakers hebben geboekt. Alleen al het bepalen van een duidelijke definitie van AI zorgt voor problemen, terwijl dat juist de basis voor de rest van de regelgeving moet vormen.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie