Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Intel-processor nog steeds kwetsbaar voor hackers

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Intel-processor nog steeds kwetsbaar voor hackers

De processorchips van Intel, die in praktisch elke moderne computer zitten, zijn nog steeds kwetsbaar. De Vrije Universiteit Amsterdam gaf het lek ruim een jaar geleden voor het eerst aan Intel door, maar de computergigant heeft het nog niet opgelost.

Processorchips Intel nog steeds kwetsbaar

Dat is een risico, omdat hackers zo wachtwoorden en andere vertrouwelijke informatie kunnen onderscheppen. Het informatie-lek zit in de hardware van de processoren van Intel, vertelt Sebastian Österlund, een van de betrokken onderzoekers van de Vrije Universiteit. "Je moet het vergelijken met het aftappen van een telefoon, maar dan voor de processor van een computer".

Ook in de cloud

Aangezien de processor het brein van de computer is, gaat zo ongeveer alle informatie er doorheen. Niet alleen in laptops en pc's, maar ook in de servers die samen de cloud draaiend houden waarin wij allemaal onze informatie opslaan. "Die computers worden gedeeld door meerdere gebruikers, dat is wat het gevaarlijk maakt."

Österlund zou dan ook graag zien dat Intel openheid van zaken geeft en het probleem snel oplost. Of zouden ze misschien al bezig zijn met de ontwikkeling van een heel nieuwe chip, die het probleem niet heeft? "Intern zijn ze daar natuurlijk mee bezig, maar dat duurt jaren. Dus ze moeten nu een oplossing bieden voor de chips die nu in omloop zijn, want die zijn gewoon kwetsbaar".

Er is wel een reden dat fabrikanten vaak terughoudend zijn met het oplossen van dit soort problemen. "Computers worden er trager van. Apple heeft wat benchmarks gedaan, en die laten zien dat een computer er tot 40% trager van kan worden."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie