Wetenschap & Techniek
EO

Wiskundige Bert Slagter maakt coronavirus inzichtelijk met berekeningen: 'Ga testen, traceren en isoleren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wiskundige Bert Slagter maakt coronavirus inzichtelijk met berekeningen: 'Ga testen, traceren en isoleren'

Wiskundige Bert Slagter maakte de laatste weken furore op Twitter met berekeningen rondom het coronavirus. In Dit is de Dag gaf hij zijn visie op de crisis, die hij al vrij vroeg aan zag komen. "Als je eind februari al maatregelen had genomen, was er geen lockdown nodig geweest", vertelt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Een virusverspreiding is altijd exponentieel van aard", vertelt hij. Zieke mensen steken andere mensen aan, en die besmetten op hun beurt ook weer mensen. "Elke zoveel dagen verdubbelt het zich", vertelt Slagter. "In het begin was dat elke 3 à 4 dagen en dat gaat ontzettend snel. Binnen enkele weken ga je van tientallen naar tienduizenden."

Omdat de aantallen zo hoog waren, was er een lockdown nodig, vertelt de wiskunde. Dat noemt hij 'aan de handrem trekken'. Slagter: "Dat is bedoeld om zo snel mogelijk de exponentiële groei te remmen en om te zetten in een exponentiële krimp. Dat krijg je als een zieke gemiddeld minder dan één ander besmet."

Nu zomaar de lockdown versoepelen is niet verstandig, zegt Slagter, want dan gaat het aantal besmettingen weer exponentieel groeien.

Testen, traceren, isoleren

De oplossing ligt volgens Slagter bij 'testen, traceren en isoleren': je moet mensen met het virus opsporen, onderzoeken met wie ze contact hebben gehad, en al deze mensen isoleren.

Landen die een harde lockdown hebben (Italië bijvoorbeeld), proberen het aantal zieken zo laag te krijgen, dat deze drie zaken kunnen. In Nederland waren er al te snel te veel gevallen. Slagter: "Je kunt niet van 5000 mensen al hun contacten gaan onderzoeken, dan heb je een groot leger nodig."

Slagter vindt dat er snel mensen opgeleid moeten worden om te kunnen testen. "Vraag bijvoorbeeld geneeskundestudenten of luchtvaartpersoneel", is zijn suggestie. "Doe wat de WHO zegt. Bouw een leger van contact tracers, ga voortdurend testen, isoleer besmette mensen en eventueel hun familie, bescherm je zorgpersoneel perfect, hou afstand, werk met mondkapjes en ga voortdurend helder communiceren."

Hij roept het Nederlandse volk op om samen te proberen om het aantal zieken omlaag te brengen, zodat het traceren weer mogelijk is. Hij wijst op Israël, waar de overheid een maximum stelde van 300 gevallen. "Als het daarboven komt, gaan ze automatisch in lockdown."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bert Slagter: 'we moeten testen, tracen en isoleren'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie