Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nieuwe studie: Meeste besmetters hebben geen tot weinig symptomen

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe studie: Meeste besmetters hebben geen tot weinig symptomen

Het leeuwendeel van het aantal coronagevallen blijft onder de radar, blijkt uit een nieuwe studie in Science. Voor elke positief geteste patiënt zijn er waarschijnlijk nog 5 tot 10 gevallen die niet aan het licht komen.

De studie baseert zich op Chinese data van voor 23 januari 2020, toen er reisbeperkingen werden ingesteld. In die periode is 86% van alle besmettingen onder de radar gebleven, becijferen de wetenschappers.

Deze ongeregistreerde gevallen waren milder, en daardoor gemiddeld maar half zo besmettelijk. Maar door het veel grotere aantal waren deze ongeregistreerde gevallen toch verantwoordelijk voor 79% van de bekende gevallen.

Verklaring voor snelle verspreiding

De resultaten van het onderzoek verklaren waarom het coronavirus zich zo snel over de wereld verspreidt, schrijven de onderzoekers. Het is bovendien een indicatie, voegen ze eraan toe, dat het indammen van het virus een grote uitdaging gaat worden. De Amerikaanse arts Eric Topol noemt de studie op twitter 'het beste bewijs tot nu toe dat mensen zonder symptomen de verspreiding van COVID19 sturen'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De situatie in China tot 23 januari laat zich vergelijken met de huidige situatie in de VS en Europa, zeggen de onderzoekers, in die zin dat ook daar te weinig testmogelijkheden voor handen zijn. Epidemioloog Jeffrey Shaman, hoofdonderzoeker van de studie, denkt daarom dat de 3500 bevestigde gevallen in de VS in realiteit eerder 35.000 zullen zijn. De ruim 1400 gevallen (volgens de laatste telling) in Nederland zouden volgens die berekening eerder 14.000 zijn.

Update 20 maart: Dit titel van dit artikel is aangepast om de uitkomst van de studie meer recht te doen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie