Wetenschap & Techniek

Mens, natuur, heelal: alles zit vol origami

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Mens, natuur, heelal: alles zit vol origami

[NTR] Bij origami denk je misschien vooral aan papieren hoedjes en vliegtuigjes, maar bij nader inzien vind je werkelijk overal vouw-principes terug: van de vleugels van vogels en de eiwitten in ons lichaam tot in de structuur van het heelal. Je ziet het in een nieuwe documentaire: The Origami Code.

'Origami, de eeuwenoude kunst van het papier vouwen, is nu de inspiratiebron voor een wetenschappelijke revolutie. Onderzoekers hebben ontdekt dat vouwen een krachtig instrument is om de grenzen van de wetenschap te verkennen. In zekere zin gebruiken ze origami om de geheimen van onze wereld te ontrafelen.'

Zo begint de fascinerende documentaire 'The Origami Code', die zijn première beleefde op het InScience filmfestival in Nijmegen – en zondag is te zien op NPO 2.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Nieuws en Co een gesprek met Bas Overvelde, groepsleider van het onderzoek naar zachte robots en nieuwe materialen bij natuurkundig onderzoeksinstituut AMOLF, en zelf kort te zien in The Origami Code.

Beluister hier het gesprek met Bas Overvelde:

Technologische toepassingen van de vouwtechnieken lonken: wat te denken van uitvouwbare zonnepanelen in de ruimte, of stents (kleine buisjes die bloedvaten open kunnen houden) die je heel klein kunt vouwen en die zich in het lichaam op de juiste plek weer ontvouwen? Volgens Overvelde zit het onderzoek naar de toepassingen nog maar in de beginfase en overheerst het gevoel dat er heel veel mogelijk is.

Dat gevoel zal de kijker ongetwijfeld ook aan The Origami Code over houden.

The Origami Code
InScience festival, zaterdag 5 november, 19.00 uur
NPO 2, zondag 6 november, 19.15 uur

Ster advertentie
Ster advertentie