Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Recyclen: laat dat maar over aan de meerkoet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Recyclen: laat dat maar over aan de meerkoet

Bioloog Auke Florian Hiemstra, verbonden aan Naturalis, was als onderzoeker altijd veel bezig met het onderwaterleven. Tot het ene moment dat hij een ontdekking deed bij de Leidse grachten. In De Nieuws BV vertelt Hiemstra over de meerkoet die zijn leven veranderde.

Hiemstra was bezig met opruimen van plastic uit de Leidse grachten toen hij tot zijn verbazing een meerkoet hetzelfde zag doen. "Ik zag een watervogel rondzwemmen met een plastic bekertje in zijn snavel en ik snapte niet wat ik zag." Hiemstra volgde de meerkoet en zag dat de koet een nest aan het maken was van een hoop takjes en afval.

"Het vrouwtje zat daarop te broeden en was heel enthousiast dat het mannetje weer met iets aankwam, met een bierbekertje. Dat was voor mij een moment dat heel bizar was. Dat ik mij ineens realiseerde dat wij niet de enige zijn die afval opruimen, maar dat meerkoeten dat ook doen, en er ook nog iets mee doen. Namelijk een nest bouwen en dat heeft heel veel veranderd."

Promoveren

Inmiddels is Hiemstra aan het promoveren op de meerkoet. "Die ene meerkoet die daar net op het goede moment rondzwom toen ik met mijn kano langskwam, ja die ben ik wel heel erg dankbaar." Hiemstra beschrijft wat hij tegenkomt in de nesten van de meerkoet: "De gekste dingen, ik heb hier bijvoorbeeld een zonnebril, plastic koptelefoonoortjes, zo een label van de fietsstalling, maar ook festivalbandjes, drugszakjes en heel veel McDonalds-troep natuurlijk".

Of de meerkoet dit doet uit pure noodzaak, of dat het ook voordelig is daar gaat Hiemstra verder onderzoek naar doen. "Als je kijkt naar het centrum van Amsterdam bijvoorbeeld, daar zijn niet zo heel veel bomen meer, groeit geen riet en bijna geen waterplanten, daar kan je dan misschien denken dat ze verder niets hebben om mee te bouwen. Echter als je kijkt naar Leiden, daar heb je een singel en volop waterplanten. En daar bouwen ze ook met plastic. En dan denk je, dit is toch wel gek: misschien zoeken ze dan speciaal naar plastic, heeft het misschien nog wel een functie?" Hiemstra hoopt hier de komende jaren achter te komen.

Een wijze les van de meerkoet

Daarnaast kan de mens leren van de meerkoet vindt Hiemstra: "Voor die meerkoet is het iets heel bijzonders en die kan er wat mee. Die kijkt heel anders naar materiaal dan dat wij doen. Voor ons is het iets dat je weggooit en verbrand. Of gewoon in de natuur laten liggen, helemaal verkeerd. Maar die meerkoet kan er wat mee en gaat heel anders met dat afval om. Dat zouden wij misschien ook moeten doen en dan heb ik het eigenlijk gewoon over hergebruik."

Hiemstra zegt glunderend: "Als je sommige nesten ziet dan valt je mond open. Wat zij allemaal gebruiken voor hun nest vind ik dan ook wel weer hoopvol."

auke

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie