Wetenschap & Techniek

Waar is toch die 85% van het universum gebleven?

NTR
foto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar is toch die 85% van het universum gebleven?

De Olifant in het Universum. Dat is de titel van het nieuwste boek van Govert Schilling, over het mysterie van de donkere materie. "Wat mij betreft gaat het hele oerknalmodel onderuit. Dat zou ik eigenlijk het leukste vinden. Gewoon alles ondersteboven".

Donkere materie is een mysterieus goedje dat 85% van het universum uitmaakt, maar nog nooit is waargenomen. Schilling beschrijft het met verve, maar mysterieus blijft het. Staan we nu misschien eindelijk op de drempel van de ontrafeling van het mysterie van de donkere materie?

"Dat vind ik altijd een heel moeilijke vraag. Ik ben geen wetenschapper en mijn intuïtie is die van een buitenstaander. Maar mijn hoop is dat er helemaal geen donkere materie bestaat, en dat alles op de schop moet. En wat mij betreft dat het hele oerknalmodel onderuitgaat. Dat zou ik eigenlijk het leukste vinden. Gewoon alles ondersteboven."

'Het moet bijna wel bestaan'

Daarin staat Schilling overigens niet alleen, hij krijgt doorlopend post van amateur-sterrenkundigen met revolutionaire theorieën die alles op zijn kop zetten. Maar tijdens de research voor zijn boek is Schilling toch ook onder de indruk geraakt van de kwaliteit van de huidige theorieën. "Het zit echt heel overtuigend in elkaar. Je schrikt er bijna van hoe goed het klopt, dat er wel donkere materie moet zijn. Dat je denkt: het moet bestaan, we hebben het alleen nog niet gevonden. Anders is er heel fundamenteel iets ernstig mis."

Zal de mens er überhaupt in slagen om ooit het mysterie van het universum te doorgronden? "Je hebt fysici die denken dat we er bijna zijn. Ik denk dat niet. Een schildpad zal nooit de kwantumfysica doorgronden. Waarom zou uitgerekend Homo sapiens erin slagen het hele universum te begrijpen? Wat wij doorgronden, zal altijd onderdeel zijn van wat wij aankunnen. Onze beperkingen bepalen wat we begrijpen.” Je kunt je ook nog afvragen of zaken als donkere materie echt aanwezig zijn, of slechts een voorstelling die we krijgen vanuit de wiskunde: “Misschien is het wel gewoon een aspect van onze manier van de boel beschrijven."

Niemand snapt het echt, maar dat went

Op lezingen krijgt Schilling vaak vragen als ‘Wat was er voor de oerknal?’, of ‘Wat is er buiten het heelal?’. “Ik probeer dat uit te leggen met de metaforen die sterrenkundigen aandragen. Maar uiteindelijk komt het erop neer: niemand snapt het echt. Maar als je er maar vaak genoeg mee werkt, dan went het na een tijdje. Dat is echt waar, je kunt aan gekke dingen wennen.”

Hens Zimmerman verloot twee gesigneerde exemplaren van De Olifant in het Universum van Govert Schilling. Om mee te doen, hoef je alleen een mailtje te sturen naar henszimmerman@gmail.com, waarin je aangeeft dat je interesse hebt in het boek. De loting geschiedt geheel onpartijdig, met behulp van kwantumonzekerheid.

Ster advertentie
Ster advertentie