Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe is het om te moeten leven met één hand?

foto: Darpafoto: Darpa
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het om te moeten leven met één hand?

Je veters strikken, je horloge omdoen of de was ophangen: waarschijnlijk doe je dat allemaal zonder erbij na te denken. Maar voor wie een hand of arm moet missen, zijn die alledaagse handelingen een stuk minder eenvoudig.

Hoe is het om na een ongeluk verder te leven met een armprothese? Vrienden Bert Pot en Peter ter Keurs missen allebei een hand. In nachtprogramma Focus vertelden ze over hoe dat is en wat er mogelijk is met verschillende soorten protheses.

Pot verloor zijn hand bij een bedrijfsongeval in 2006. Aanvankelijk dacht hij dat hij zijn grote passie, motorrijden, daardoor zou moeten opgeven. Maar dankzij een speciale armprothese stapt hij nu toch weer fluitend op zijn motor.

Op zoek naar de perfecte arm

Arm- en handprotheses worden steeds geavanceerder, maar of ze ooit een 'echte' arm of hand helemaal kunnen vervangen is nog maar de vraag. Komen er in de toekomst protheses die we helemaal kunnen aansturen met ons brein? En kunnen we straks weer van alles voelen met een kunstarm? Tv-programma De Kennis van Nu zocht uit wat er op dit moment al allemaal mogelijk is.

Verder leven zonder hand - de vele mogelijkheden van armprotheses

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie