Wetenschap & Techniek
EO

Gezichtsherkenning in de rij op Schiphol: zegen of vloek?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezichtsherkenning in de rij op Schiphol: zegen of vloek?

Reizigers tussen Nederland en Canada kunnen vanaf volgende week al vóór hun vliegreis aan de paspoortcontrole beginnen. Op Schiphol start een langverwachte proef waarbij gezichtsherkenning een einde moet maken aan de rijen bij de paspoortcontrole. Een handige innovatie of een gevaarlijke ontwikkeling? Volgens Vincent Böhre, jurist bij Privacy First, onderschatten we de risico's hiervan. "Er worden steeds meer gevoelige gegevens van vliegtuigpassagiers verzameld", zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Nu is het nog zo dat reizigers die naar een land buiten het Schengengebied gaan, één voor één gecontroleerd worden door de douane op de luchthaven. In de proef wordt deze controle vooraf en digitaal gedaan, zodat de controleurs precies weten welke reizigers een grondige controle moeten ondergaan. Wie geen extra controle nodig heeft, kan gewoon zijn paspoort scannen bij een speciale poort op Schiphol en sneller door de grenscontrole gaan.

Niet iedereen staat te springen om deze nieuwe manier van paspoortcontrole. Mensen moeten hun gegevens, vingerafdrukken en gezichtsscans afgeven en deze informatie wordt opgeslagen in een centrale database. Volgens critici kan de data in verkeerde handen terechtkomen. Eerder bleek bijvoorbeeld dat gegevens van reizigers bij KLM openbaar werden als gevolg van een datalek.

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT (EO).

Risico's

Vincent Böhre, jurist bij stichting Privacy First, vreest dat veel mensen de risico’s van gezichtsherkenning onderschatten. "Er worden al jarenlang steeds meer gegevens verzameld van vliegtuigpassagiers", zegt Böhre. "Het gaat om steeds gevoeliger gegevens: gezichtsscans, vingerafdrukken, handtekeningen en zelfs je BSN-nummer wordt vooraf uitgelezen uit de chip van je paspoort. Het gaat steeds verder, waar houdt het op?"

Luchtvaartjournalist Yteke de Jong vraagt zich af hoe groot de risico's nou echt zijn. Volgens haar is dit plan niet nieuw en valt het wel mee met de gevaren. "Als je naar de Verenigde Staten gaat, moet je ook je vingerafdruk afgeven en wordt ook je gezicht gescand. Dat is ook zo in het Midden-Oosten en Turkije, heel veel landen doen het. Eigenlijk draagt de EU een beetje de rode lantaarn op dit gebied."

Surveillance-samenleving

Het gevaar zit hem er volgens Böhre in dat er van alles kan gebeuren met gegevens als die eenmaal in een database staan. Het is dan bijvoorbeeld niet moeilijk meer om mensen in realtime te volgen met beveiligingscamera's. Böhre: "We gaan steeds meer richting een surveillance-samenleving, moeten we dat wel willen? De geschiedenis leert dat dit soort systemen in de loop van de tijd altijd voor andere doelen worden gebruikt en misbruikt."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie