Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Hoeveel goedkoper is elektrisch rijden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel goedkoper is elektrisch rijden?

Nog nooit was de adviesprijs voor benzine zo hoog. Een liter benzine kost langs de snelweg bijna 1,90 euro. Iets waar consumenten met een elektrische auto zich geen zorgen over hoeven te maken. Maar wat betaal je eigenlijk voor elektrisch rijden? "Hoe meer elektrische auto's er zijn, des te goedkoper ze worden", zegt Maarten Steinbuch, hoogleraar automotive aan de TU Eindhoven in Blok&Toine.

Elektrische auto's staan vaak bekend om hun hoge kostprijs. "Op dit moment is dat nog terecht", zegt Steinbuch. "Het gaat dan om de initiële kostprijs. Het is nieuwe technologie en dat begint in een hoger marktsegment"

De kosten van elektrische brandstof

Als eigenaar van een elektrische auto betaal je bij een laadpaal zo'n vier tot zeven cent per kilometer. Steinbuch: "Snelladen is duurder, maar als je de auto thuis oplaadt, rij je zomaar vier zo goedkoop als wanneer je in een benzine auto rijdt."

In het meest gunstige geval kost een elektrische auto drie cent per kilometer. Dan heb je een auto die zuinig rijdt, kun je de auto op je eigen oprit en in de nacht met goedkope stroom opladen.

Wat zijn de kosten per kilometer?

Een gemiddelde benzineauto rijdt twaalf kilometer op één liter benzine. Tank je niet bij een pomp aan de snelweg, betaal je gemiddeld 1,75 euro per liter. Dan betaal je voor het rijden met een benzineauto dus ongeveer zestien cent per kilometer.

Zoals je bij de benzinepomp afrekent per liter, reken je bij laadpalen af per kWh. Wanneer je de auto thuis oplaadt, betaal je bij zo'n zestien cent per kWh. Als je één kWH tankt voor zestien cent, kun je ongeveer vijf kilometer rijden en betaal je net iets meer dan drie cent per kilometer.

Fiscale voordelen

Twijfel je tussen een benzineauto of elektrische auto? Dan is het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt volgens Steinbuch het belangrijkste. "Als je maar 5000 kilometer per jaar rijdt, duurt het heel lang voordat je de hogere aanslag prijs hebt terugverdiend. Rij je meer dan 15.000 kilometer per jaar? Dan kun je er serieus over nadenken."

Ook is het onderhoud van een elektrische auto een stuk goedkoper, omdat er weinig bewegende delen zijn. De verzekering voor een elektrische auto is vergelijkbaar met een benzineauto. Wel betaal je op dit moment nog geen wegenbelasting voor een elektrische auto.

'In 2024 wordt elektrisch rijden nog goedkoper'

Volgens Steinbuch moeten wij vooral kijken naar elektrische auto's op de lange termijn. "De waarde van benzine- en dieselauto's zal sneller omlaag gaan, omdat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden en minder snel een tweedehands benzine- of dieselauto zullen kopen."

Steinbuch verwacht dat de aanschaf van elektrische auto's in de middenklasse, vanaf 20.000 euro, vergelijkbaar worden met benzineauto's uit dezelfde klasse.

Ster advertentie
Ster advertentie