Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waarom doet China zo lang over een reisje naar de maan?

foto: NASAfoto: NASA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom doet China zo lang over een reisje naar de maan?

De reis naar de maan kun je in ongeveer drie dagen maken, maar de Chinezen zijn nu al ruim anderhalve week onderweg. Waarom duurt het zo lang? Astrofysicus Marc Klein Wolt legt het uit.

Waarom de Chinezen zo lang onderweg zijn naar het maanoppervlak

"De reis naar de maan kun je inderdaad in drie dagen doen. Maar dit is wel een bijzondere lancering", begint Klein Wolt. Het doel is namelijk om te landen dáár waar nog nooit iets of iemand is geland: op de achterkant van de maan. "Ze moeten een goede plek vinden op de achterkant van de maan om te landen, en ze moeten ook zorgen dat de lander goed kan communiceren met de aarde."

Om die twee doelen te bereiken, voeren de Chinezen eerst allerlei tests uit. "Ze proberen nu eerst om de satelliet in een juiste baan om de maan te krijgen. Dan kan de lander straks makkelijk naar te beneden. En ondertussen zijn ze allerlei communicatietests aan het uitvoeren. Dus daarom duurt het langer."

Wat gaat Nederland achter de maan meten?

Aan boord van de satelliet is de zogenoemde Netherlands-China Low-Frequency Explorer (NCLE), mede ontwikkeld aan het Nijmeegse Radboud Radio Lab. Dit meetinstrument gaat de verre ruimte afspeuren op radiosignalen uit het allervroegste heelal. Groot voordeel is dat je aan de achterkant van de maan geen last hebt van de aarde en haar atmosfeer, die de signalen kunnen verstoren. Astronomen hopen daarom dat er op termijn een radiotelescoop op de achterkant van de maan komt.

Klein Wolt kan nauwelijks wachten, want aan boord zit 'zijn eigen' antenne: Nederlandse apparatuur waarmee aan de achterkant van de maan allerlei metingen gaan worden gedaan (zie kader). Hij zal echter nog even geduld moeten hebben, want de antenne gaat vooralsnog niet aan. "Ze zijn een beetje bang dat als er iets misgaat, dat dan hun landermissie in gevaar komt, en dat wil ik eerlijk gezegd ook niet op mijn geweten hebben."

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie