Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waarom corona-patiënten vaker mannen zijn

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom corona-patiënten vaker mannen zijn

Mannen hebben een grotere kans dat ze last krijgen van ernstige symptomen van corona, schreven we twee maanden geleden al. Langzaam wordt duidelijker wat de reden daarvan is. De algehele (on)gezondheid van mannen speelt waarschijnlijk een belangrijke rol.

Diepe corona-wonden in de Chinese economie

Mannen hebben vaker last van overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes, kanker, longaandoendingen en hart en vaatziekten. In een recente studie onder 4.000 patiënten in een New Yorks ziekenhuis was 62% van de patiënten man. Maar toen de onderzoekers de resultaten corrigeerden voor de genoemde aandoeningen, bleek 'man zijn' niet langer een risicofactor te zijn.

Mannen zijn dus waarschijnlijk niet gevoeliger voor het coronavirus omdat ze man zijn, maar omdat ze vaker last hebben van onderliggende gezondheidsproblemen, schrijft het Britse New Scientist.

Minder rokers met klachten

Roken lijkt een minder belangrijke rol te spelen dan we eerder meldden. Een nieuwe studie laat zien dat in China slechts 12,5% van de mensen met ernstige corona-klachten rookt. Dat percentage is veel lager dan het percentage rokers in de gehele bevolking. In China roken veel meer mannen dan vrouwen, waardoor roken een mogelijke risicofactor leek.

Andere oorzaken blijven onverminderd een mogelijke verklaring. Zo hebben vrouwen gemiddeld een actiever immuunsysteem, wellicht als gevolg van vrouwelijke geslachtshormonen als oestrogeen en progesteron.

Man = smeerpoets?

En ten slotte kan het ook nog zo zijn dat mannen gewoon grotere smeerpoetsen zijn, die algemeen ingestelde regels als handen wassen eerder aan hun laars lappen. In China bleken mannen die corona hadden een grotere kans te hebben om ook andere virussen en bacteriën bij zich te dragen.

Wat kunnen we leren van eerdere virusuitbraken? NPO Focus zet het op een rijtje in een verhelderend beeldverhaal.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie