Knutselen met menselijke genen: waar ligt de grens?
- Nieuws
- Knutselen met menselijke genen: waar ligt de grens?
Door nieuwe technieken als CRISPR-Cas is het in de toekomst wellicht mogelijk om erfelijke ziektes als taaislijmziekte de wereld uit te helpen. Goed nieuws dus, maar door deze technieken is het ook mogelijk om de mens te verbeteren. Willen we dat wel?
Het jaar 2016 was het jaar dat het eerste kind met drie ouders geboren werd. Onderzoekers plaatsten de celkern van de eicel van de moeder in een gezonde eicel van een donormoeder. Hierdoor kreeg het Jordanese jongetje Abrahim Hassan niet dezelfde ziekte als zijn moeder had.
Ook veroorzaakte BNN in oktober van dit jaar aardig wat ophef, toen naar buiten kwam dat zij voor een televisieprogramma succesvol een inmiddels overleden hond hadden gekloond. De baasjes stuurden een stuk weefsel van hun hond naar een Zuid-Koreaans bedrijf en kregen daarvoor een replica van hun bulldog terug.
Wetenschappers zijn dus met genetisch materiaal tot steeds meer in staat, maar wat moeten we daar van vinden? "Het probleem is allang niet meer geld en ook niet meer de techniek," aldus medisch ethicus Annelien Bredenoord. Volgens haar is het goed om over deze kwesties een maatschappelijke discussie te beginnen.
Medische ethiek
Bredenoord is universitair hoofddocent (bio)medische ethiek aan de Universiteit Utrecht. Ze geeft onder andere les in ethische kwesties in de geneeskunde en doet onderzoek naar hoe nieuwe medische ontwikkelingen op een verantwoorde manier uitgevoerd kunnen worden. Volgens Bredenoord is het belangrijk om bij het ontwikkelen van een nieuwe techniek alvast na te denken over de consequenties voor patiënt en maatschappij. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, als de nieuwe techniek nog niet helemaal ontwikkeld is.
We willen namelijk wel erfelijke ziektes bestrijden, maar willen we ook de haarkleur van onze kinderen bepalen? Of het IQ? Willen we designerbaby’s? En hoe denken we over kinderen met het syndroom van Down? Wil je als overheid voorkomen dat er in de toekomst kinderen met een verstandelijke beperking geboren worden? Zeg je daarmee niet impliciet dat kinderen met een verstandelijke beperking niet gewenst zijn?
Bredenoord vindt dat over deze vragen een maatschappelijk debat moet komen. In andere landen is dat al volop aan de gang, maar in Nederland wil het nog niet echt van de grond komen. Hoe zorg je ervoor dat die discussie wel op gang wordt gebracht?
Luister hier naar het interview met Bredenoord bij Nieuws en Co op NPO Radio 1:
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van de De Kennis van Nu (NTR).