Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Noordpool sneller dan verwacht ijsvrij in de zomer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noordpool sneller dan verwacht ijsvrij in de zomer

Zelfs met ambitieus klimaatbeleid zal de Noordpool in 2040 voor het eerst in de zomer ijsvrij zijn. Er is zelfs een kleine kans dat dat rond 2030 al gebeurt. Uit satellietwaarnemingen blijkt dat de Noordpool namelijk sneller smelt dan klimaatmodellen voorzagen, stelt een internationale groep wetenschappers. Laura de Steur, onderzoeker aan het Poolinstituut in Tromsø, Noorwegen, vertelt erover in Nieuws en Co.

Noordpoolijs verdwijnt nog sneller dan verwacht

"Volgens de modellen zou de Noordpool in het meest optimistische klimaatbeleid helemaal niet ijsvrij worden", zegt De Steur. "Pas in het tweede scenario, waarbij de opwarming tot 2 graden is, zou de Noordpool pas in 2060 ijsvrij zijn in de zomer."

Absorberen van zonnestralen

Dat de modellen ernaast zitten heeft volgens De Steur onder andere te maken doordat ze traag zijn in de adaptie. "De wetenschappers hebben nu deze modellen eigenlijk aangepast aan de observaties die we hebben van de satellieten. Daarmee maken ze die toekomstbeelden beter", aldus De Steur.

Sinds de jaren 80 is al ongeveer 40 procent van het zomerijs weg. Kijk je naar het ijsoppervlak van de winter, dan is die reductie op het moment rond de tien procent. Het is belangrijk om te melden dat het hier niet over de dikte van het ijs gaat, zegt De Steur. "In de zomer gaat het sneller, omdat donkere oppervlaktes meer zonnestraling absorbeert en daardoor gaat het nog sneller, want er is standaard minder ijs in de zomer."

Gevolgen

"De grootste gevolgen zijn er voor de dieren. Denk aan de ijsberen die er leven of de zeehonden", aldus De Steur. "Zij gebruiken namelijk het ijs om van te jagen en als onderdak, als dat verdwijnt verwacht ik dat deze dieren ook verdwijnen."

"Verder zijn er gevolgen voor de oceaanstromingen in het Arctisch gebied. Wat dat precies teweeg brengt is een grote onzekerheid", zegt De Steur. Verder zal er door minder ijs waarschijnlijk ook meer scheepvaart gaan plaatsvinden in dit gebied.

Ondanks dat het dus vrij zeker is dat de Noordpool ijsvrij wordt in de zomer, is het volgens De Steur wel belangrijk dat we verdere opwarming zoveel mogelijk tegen gaan. "Het kan alleen maar nog erger worden met meer extremen in het weer."

Noordpoolijs verdwijnt

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie