Wetenschap & Techniek
NOSNTR

'Coronavaccin Pfizer voor 90 procent effectief'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Coronavaccin Pfizer voor 90 procent effectief'

Farmaciebedrijf Pfizer meldt positieve resultaten in de derde testfase van zijn vaccin tegen het coronavirus. Volgens het Amerikaanse bedrijf blijkt uit de eerste resultaten in die derde fase dat het vaccin in ruim 90 procent van de gevallen effectief is. Het vaccin wordt ontwikkeld in samenwerking met het Duitse biotechbedrijf BioNTech.

Video niet beschikbaar

"Dit geeft voor andere bedrijven ook hoop dat hun vaccin kan gaan werken", zegt hoogleraar Vaccinologie Anke Huckriede van het Universitair Medisch Centrum Groningen in Nieuws & Co.

Mijlpaal

"Het is een geweldige dag voor de wetenschap en de mensheid", zegt Pfizer-ceo Albert Bourla in een persbericht. "Deze eerste resultaten zijn het vroege bewijs dat ons vaccin een infectie met covid-19 kan voorkomen." Hij spreekt over een mijlpaal.

Het bedrijf meldt in de voorlopige resultaten 94 infecties in een groep van bijna 44.000 personen. De klinische fase eindigt als er 164 besmettingen zijn geteld; het minimum dat is gesteld door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA om te kunnen zeggen of een vaccin effectief is.

De farmaceut hoopt binnen twee weken de ontbrekende onderzoeksresultaten te publiceren. Daarna wil het bedrijf een aanvraag indienen bij de FDA om het vaccin op de markt te brengen.

Voorzichtig optimistisch

Tegenover persbureau Reuters reageren wetenschappers voorzichtig verheugd op het nieuws, de eerste resultaten uit de derde klinische fase in de ontwikkeling van een coronavaccin. Marylyn Addo, tropengeneeskundige verbonden aan de medische universiteit in Hamburg, spreekt van "interessante, eerste signalen".

Ze benadrukt wel dat de informatie enkel is gepubliceerd in een persbericht en niet door onafhankelijke wetenschappers is gecontroleerd. "Dus we moeten nog wachten op de rest van de data voor een definitieve beoordeling."

Anke Huckriede is ook nog voorzichtig. "Op een korte termijn lijkt dit vaccin te beschermen. Ze hebben nu gekeken zeven dagen na de laatste vaccinatie. Uiteindelijk gaat het erom dat een vaccin bescherming moet bieden voor een half jaar. Dit is wel heel kort, maar dit zijn desalniettemin heel hoopgevende data."

Pfizer en BioNTech hebben een deal gesloten met de Amerikaanse overheid ter waarde van 1,95 miljard dollar voor de levering van 100 miljoen vaccins. Ook hebben de bedrijven leveringsovereenkomsten gesloten met Europa, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan. Zo heeft Nederland voor volgend jaar 11,7 miljoen vaccins besteld.

Om tijd te besparen werd al begonnen met de productie van het vaccin voordat bekend was of het wel effectief was.

Vaccin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie