Wetenschap 2020: Dit is de absolute topsnelheid van het geluid
- Nieuws
- Wetenschap 2020: Dit is de absolute topsnelheid van het geluid
[NTR] 2020 kende veel dieptepunten, maar in wetenschappelijk opzicht ook hoogtepunten. Vandaag: de ontdekking van de topsnelheid van geluid. Vliegtuigen gaan bij 1234,8 kilometer per uur door de geluidsbarrière, maar dat is maar een fractie van de echte topsnelheid van geluid. Onder ideale omstandigheden moet geluid meer dan honderd keer zo snel kunnen: 129.600 kilometer per uur.
Goed, op aarde zal je die omstandigheden niet aantreffen. Je hebt er waterstof in vaste vorm voor nodig, wat je alleen vindt op plekken die onder een gigantische hoge druk staan van 1 miljoen atmosfeer. Daarvoor moet je bijvoorbeeld naar het binnenste van een gasgigant, zoals de planeet Jupiter. Onder die omstandigheden wordt waterstof een supergeleider, en gaat zich gedragen zoals koper.
Het gevolg is een geluidssnelheid van 36 kilometer per seconde, ofwel 129.600 kilometer per uur. Dat schrijven wetenschappers in het blad Science Advances. Op aarde kan het geluid maximaal ongeveer de helft van die topsnelheid bereiken, zo'n 64.800 kilometer per uur. Daarvoor moet het geluid zich voortbewegen door diamant, het hardste materiaal op aarde.
Licht en geluid
Sinds Einstein weten we dat de absolute topsnelheid in het heelal de snelheid van het licht is, zo'n 300.000 kilometer per seconde, oftewel meer dan een miljard kilometer per uur. Maar wat de topsnelheid van geluid is, wat tot nu toe niet bekend.
Geluid plant zich door de lucht trouwens niet altijd even snel voort. Bij een temperatuur van 20 graden Celsius is het inderdaad eerdergenoemde 1234 kilometer per uur, maar bij 0 graden gaat geluid nog maar ongeveer 1194 kilometer per uur. In water reist het geluid met een snelheid van 5.436 kilometer per uur, en door hout zelfs met 11.880 kilometer per uur.
Luister ook:
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 9 oktober.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap