Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waar komen de kwallen in de Noordzee eigenlijk vandaan?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komen de kwallen in de Noordzee eigenlijk vandaan?

'De heilige graal van het kwalonderzoek', noemt kwalonderzoeker Lodewijk van Walraven het: waar komen de kwallen in de Noordzee vandaan? De expeditie met het onderzoeksschip de Pelagia lijkt een antwoord te geven.

Rare vraag, denk je misschien. Waar de kwallen geboren worden, daar komen ze vandaan, nietwaar? Maar zo simpel ligt het niet. "De kwal leeft maar enkele maanden. Daarvoor is hij een poliep. En dat kan hij wel enkele jaren lang zijn", legt bioloog Auke-Florian Hiemstra uit in Nieuws en Co. "En we hebben geen idee waar die poliepen zitten".

Of beter: hadden geen idee. Want de kwalonderzoekers hebben een onbekende kwalpoliep ontdekt. Waarschijnlijk is hij van de gele of blauwe haarkwal (zie de foto boven dit artikel). "Een heel klein, gek beestje, hij zat aan de binnenkant van een schelp", aldus Hiemstra. "Hij was kleiner dan een millimeter, wat meteen ook verklaart waarom hij niet eerder was ontdekt."

De minuscule kwallenpoliep (in de rode cirkel)

Waarom dat belangrijk is? "De afgelopen tijd zijn er veel stenen en oesterbanken weggehaald uit de Noordzee, precies de plek waar deze poliepen zich thuis voelen. Tegelijkertijd worden er trouwens veel nieuwe windmolenparken aangelegd in de Noordzee. Misschien dat de poliepen zich daar juist wel weer thuis voelen, maar dat moet verder onderzocht worden."

Pas op, een fluwelen zeemuis!

De expeditie leverde nog veel meer mooie vondsten op, waaronder deze:

De fluwelen zeemuis, gevonden tijdens de expeditie van de Pelagia

Dit diertje is een fluwelen zeemuis, een borstelworm. Hij werd aangetroffen in de Devil's Hole, met 200 meter één van de diepste punten van de Noordzee. Op zijn rug heeft hij allemaal haren, wat de reden is dat hij zeemuis is gaan heten. Tot verrassing van de onderzoekers spoot deze zeemuis inkt - of althans een zwarte vloeistof. Waarschijnlijk was het een verdedigingsactie van de zeemuis.

Dit spoot de fluwelen zeemuis op de jas van een van de onderzoekers

Maandenlang was onderzoeksschip de Pelagia van huis. Het voer langs de Azoren, de oceaan over naar de Cariben en weer terug. Nieuws en Co heeft de expeditie vanaf het begin gevolgd.

Woensdagmiddag arriveerde het schip weer in Amsterdam.

De foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Auke-Florian Hiemstra, met uitzondering van de foto helemaal bovenaan (stockfoto) en de foto van de kwalpoliep (Lodewijk van Walraven).

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie