Wetenschap & Techniek
NOS

Wat zegt de eerste James Webb-kleurenfoto ons?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zegt de eerste James Webb-kleurenfoto ons?

Ruimtevaartorganisatie NASA toonde de eerste kleurenafbeelding die met de nieuwe James Webb-telescoop is gemaakt. Hoogleraar Sterrenkunde Ewine van Dishoeck vertelt in het NOS Radio 1 Journaal wat we precies op de foto zien.

Wat zegt de eerste James Webb foto ons?

4,6 miljard lichtjaar verder

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft een eerste kleurenafbeelding getoond die de nieuwe James Webb-ruimtetelescoop van de kosmos maakte. Het gaat om het "diepste" kijkje in het universum ooit. Ruimtevaartorganisaties NASA (VS), ESA (Europa) en CSA (Canada) publiceren morgen meer afbeeldingen. Het beeld toont een deel van de ruimte, nog dichter bij het ontstaan van het universum en de randen van de kosmos dan ooit is waargenomen. Niet eerder keek de mensheid zo diep het universum in. Te zien zijn extreem ver verwijderde sterrenstelsels, die zich op 4,6 miljard lichtjaar van de aarde bevinden. Het sterrenstelselcluster op de plaat, SMACS 0723, is op de lang belichte opname gedetailleerd in beeld gebracht. De Amerikaanse president Biden zag de afbeelding als eerste op een briefing in het Witte Huis. "Deze beelden gaan de wereld eraan herinneren dat Amerika in staat is tot grote dingen. En ze gaan het Amerikaanse volk, in het bijzonder onze kinderen, eraan herinneren dat er niets is wat we niet kunnen", zou hij gereageerd hebben.

Stap dichterbij onze oorsprong

De Webb werkt met infrarode ogen, zegt Ewine van Dishoeck, hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit is de diepste en verste foto die ooit gemaakt is. Dit is alleen nog maar een foto, de echte gegevens worden pas morgen vrijgegeven. Je ziet wel de structuur en samenstelling van de sterrenstelsels. Eigenlijk is Webb ontworpen om de vraag te beantwoorden; waar komt het eerste licht, de eerste sterren en de sterrenstelsels vandaan? Binnenkort gaan we veel diepere foto's maken. Ik denk dat we met Webb een heel stap dichterbij komen om de vraag naar onze oorsprong te beantwoorden. Om half 5 komen meerdere foto's en daar verheug ik me op."

item sterren

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie