Een airco die geen stroom kost? Wetenschappers werken eraan
- Nieuws
- Een airco die geen stroom kost? Wetenschappers werken eraan
Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld waarmee je gebouwen kunt koelen zonder dat het stroom kost. Het systeem haalt warmte uit een gebouw en stuurt die warmte vervolgens als straling naar buiten.
Video niet beschikbaar
De stroomloze airco maakt gebruik van een een speciaal materiaal - een laagje bestaande uit een polymeer en aluminium - dat verschillende functies heeft: het houdt warmte van buiten tegen, absorbeert de warmte in de ruimte, en stuurt die warmte vervolgens als straling naar buiten.
Die straling gaat dwars door de dampkring heen de ruimte in, schrijven de onderzoekers in Nature Sustainability. Omdat het materiaal dankzij de uitstraling van de warmte zelf koel blijft, kan het een verdere bijdrage leveren aan de verkoeling van de ruimte.
Aan de foto hierboven kun je al zien dat het hier nog om een kleine proefopstelling gaat. Maar de onderzoekers benadrukken dat ze alleen maar gebruik hebben gemaakt van goedkope materialen. Ze hebben dan ook goede hoop dat het principe in de toekomst op grotere schaal kan worden uitgerold.
Hittegolven het hoofd bieden
Klimaatwetenschappers verwachten dat er in de toekomst steeds vaker sprake zal zijn van extreem weer, zoals de hittegolf die onlangs grote delen van Europa trof. Zulke hittegolven zullen naar verwachting leiden tot een toename van het gebruik van airconditioning. Aangezien het koelen van lucht veel stroom kost, zal dit het moeilijker maken om de klimaatdoelen van Parijs te halen.
In de VS lopen al experimenten met het wit verven van platte daken en het pleisteren van asfalt om te voorkomen dat steden al te sterk opwarmen. Nieuws en Co vroeg eind vorige week nog aan meteoroloog Bert Heusinkveld van Wageningen Universiteit hoe we onze huizen en wijken beter tegen de hitte kunnen wapenen.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap