Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nobelprijs voor onderzoek naar zintuigen: 'Belangrijke erkenning voor mensen met chronische pijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijs voor onderzoek naar zintuigen: 'Belangrijke erkenning voor mensen met chronische pijn'

De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikaan David Julius en de Libanese Amerikaan Ardem Patapoutian voor hun onderzoek naar het waarnemen door het menselijk lichaam van kou, warmte en aanrakingen. In NOS Nieuws en Co een gesprek met Frank Wille, anesthesioloog en pijnspecialist aan het Amsterdam UMC.

David Julius gebruikte een ingrediënt uit chilipeper om de sensor in huidzenuwen te vinden die hitte waarneemt. Ardem Patapoutian ontdekte sensoren in de huid en organen die reageren op drukverschillen. De ontdekkingen van de laureaten kunnen wellicht ook mensen met pijnklachten helpen.

"In een peper zit een stofje dat capsaïcine heet. Tegenwoordig gebruiken we dat in bepaalde medicatie. Het kan bijvoorbeeld de klachten van gordelroos verminderen", zei Frank Wille in NOS Nieuws en Co.

Erkenning

Wille noemt de nobelprijs een 'belangrijke erkenning'. "Een kleine twintig procent van de westerse bevolking heeft chronische pijn. Dat heeft een enorme maatschappelijke impact. Ze kunnen misschien niet werken en dus niet deelnemen aan de maatschappij. Dat gaat gepaard met kosten van geschat 22 miljard euro", aldus Wille.

"Op het moment dat we meer onderzoek kunnen doen naar chronische pijn en betere therapieën kunnen inzetten, kun je enorme besparingen en natuurlijk een verbetering van kwaliteit van leven krijgen."

Geldprijs

Behalve veel eer en erkenning, levert de Nobelprijs veel geld op. Julius en Patapoutian mogen een geldprijs van bijna 1 miljoen euro verdelen.

Later deze week worden de winnaars bekend van de Nobelprijzen voor natuurkunde, chemie, literatuur en de vrede. Volgende week maandag volgt de prijs voor economie.

N&C nobelprijs

Ster advertentie
Ster advertentie