Deze is voor luie, lieve, goedgelovige en eenzame mensen
- Nieuws
- Deze is voor luie, lieve, goedgelovige en eenzame mensen
[NTR] Gezond en fit worden is elk jaar weer een goed voornemen van miljoenen mensen wereldwijd. Vier tips voor luie, eenzame, goedgelovige en lieve mensen om die goede voornemens ook na een aantal weken nog vol te houden.
Lui? Hoe een spiegel je rustende arm traint
Een spier trainen terwijl je hem helemaal niet gebruikt: het is mogelijk. Simpelweg door jezelf om de tuin te leiden met een spiegel. Met dit foefje werden werkloze spieren gemiddeld liefst 27 procent sterker, in recent onderzoek van de Groningse bewegingswetenschapper Tjerk Zult. Zijn de ijdeltuiten in de sportschool dus eigenlijk heel slim bezig? Zo simpel is het ook weer niet. Zult en consorten hadden met een spiegel een optische illusie gecreëerd, waardoor het leek alsof je rechterarm je linkerarm was. Je moet je brein dus echt voor de gek houden, maar dan heb je wel een mooi resultaat. Ook handig voor mensen die revalideren van een blessure.
Lief? Hoe het aanraken van je baby haar DNA verandert
Steeds meer onderzoek wijst erop dat liefdevol fysiek contact met baby’s allerlei positieve effecten heeft. Uit nieuw onderzoek blijkt dat baby’s die veel werden aangeraakt door hun ouders, vier jaar later verschillen hadden in hun DNA. Wetenschappers vergeleken dat DNA met het DNA van baby’s met weinig lichaamscontact. De laatste jaren blijkt steeds meer dat baby’s veel baat hebben bij lichamelijk contact, zelfs voor de rest van hun leven. Hoe diepgaand deze behoefte is, wordt langzaam duidelijk.
Eenzaam? Hoe een hond je levensverwachting verlengt
Twijfel je al een tijdje of je een hond in huis neemt? Een nieuwe Zweedse studie helpt je misschien de knoop door te hakken. Met een hond in huis heb je namelijk een flink kleinere kans om te sterven aan hart- en vaatziekten of andere oorzaken. De gezondheidsbaten gelden vooral voor alleenstaanden. Dat lijkt erop te wijzen dat het hebben van een hond eenzaamheidskwalen kan verminderen.
Goedgelovig? Hoe een denkbeeldig gevaar gevaarlijk kan zijn
Nieuw onderzoek bevestigde in 2017: er is geen duidelijk verband tussen GSM-masten en gezondheidsklachten. Maar een kleine groep mensen zegt toch last van de elektromagnetische velden te hebben. Hoe komt dat? Ook daar gaf het Utrechtse onderzoek een mogelijk antwoord op: mensen die dénken dat ze blootstaan aan hoge niveaus van straling, en er bovendien sterker van overtuigd zijn dat die straling schadelijk is, hebben vaker klachten. Het probleem lijkt dus in ieder geval deels tussen de oren te zitten.
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co