Wetenschap & Techniek
NTR

Waarom de mensheid binnenkort niet meer aan één hemellichaam gebonden is

foto: NASA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de mensheid binnenkort niet meer aan één hemellichaam gebonden is

Als je op reis gaat en ter plekke grondstoffen gebruikt, ben je niet langer aan één plek gebonden. Je kunt dan de wereld verkennen – of zelfs het heelal intrekken. In Situ Resource Utilization maakt het mogelijk, betoogt columnist Hens Zimmerman.

Column Hens Zimmerman: In Situ Resource Utilization - Zimmerman in Space

De mensheid staat aan de vooravond van een van de grotere revoluties, aldus onze columnist Hens Zimmerman. De meeste mensen realiseren zich dat niet, terwijl het eigenlijk gewoon in het nieuws is. De technische term is In Situ Resource Utilization - ISRU: het ter plekke gebruiken van grondstoffen, in gewoon Nederlands. Dat wat u nodig hebt ter plekke opsporen, uit de grond halen en gebruiken.

Die techniek is van alle tijden. Ontdekkingsreizigers die onderweg hun eten bijeen sprokkelden, deden al aan ISRU. En wat te denken van een 3D-printer in de Sahara die werkt op zonlicht en zand gebruikt om voorwerpen te printen?

Meenemen of mijnen?

In de bemande ruimtevaart is het gebruikelijk om alles mee te nemen wat de astronauten onderweg nodig hebben, of dat later na te sturen. Maar bij langere vluchten is dat niet mogelijk. Zeker als je ook nog eens een tijd op Mars wilt blijven, moet je daar ter plekke een deel van de benodigdheden regelen.

Op de maan bijvoorbeeld is, in tegenstelling tot wat we eerder dachten, water aanwezig in de mineralen aldaar, en in waterijs aan de schaduwzijde van de maan. Dat betekent dat er behalve water ook zuurstof kan worden gewonnen – en energie in de vorm van zonlicht is vanzelfsprekend ook beschikbaar. De uitdaging is om met de beschikbare middelen een cyclus van leven in gang te zetten en in gang te houden.

Meenemen én mijnen

Toekomstige missies zullen waarschijnlijk een mix inhouden van spullen meebrengen, ter plekke winnen en gebruiken, en zuinig zijn met wat circulair te hergebruiken valt. Aan boord van het ruimtestation ISS wordt bijvoorbeeld water teruggewonnen uit de urine van de astronauten.

ISRU betekent niets minder dan dat mensen kunnen vertrekken naar een andere locatie en nooit meer terug hoeven te komen. Wie het ter plekken gebruiken van grondstoffen succesvol uitvoert, kan weer verder het heelal intrekken. En dat is het moment waarop we als mensheid niet langer aan één hemellichaam gebonden zijn. Zou dat geen revolutie zijn?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie