Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Deze zwerm mini-drones is geïnspireerd op insecten

foto: TU Delft / Guus Schoonewillefoto: TU Delft / Guus Schoonewille
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze zwerm mini-drones is geïnspireerd op insecten

Een grote ruimte verkennen is voor een drone een hele klus. Maar met een zwerm piepkleine drones kan het al in een paar minuten, bewezen Nederlandse onderzoekers. Nieuws en Co nam een kijkje in hun lab aan de TU Delft.

Vliegensvlug een nieuwe omgeving verkennen met mini-drones


Ze zijn kleiner dan je handpalm en hun gezoem doet denken aan dat van insecten. Met hun bescheiden formaat hebben de mini-drones weinig ruimte voor rekenkracht en sensoren, maar toch weten ze zelf hun weg te vinden.

"Om die klus te klaren, hebben we gekeken naar de natuur", vertelt Christophe de Wagter, een van de onderzoekers. "Als je naar insecten kijkt, hebben die eigenlijk ook heel weinig sensoren. En toch doen ze best slimme dingen. Dat hebben we geprobeerd na te bootsen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rampgebieden en kassen

De mini-drones zijn in staat om een gebouw te verkennen, allerlei ruimtes binnen te gaan en daar beelden te maken. En als ze klaar zijn, keren ze ook weer netjes terug naar hun beginpunt.

Dat kan in de toekomst bijvoorbeeld nuttig zijn voor het verkennen van rampgebieden, waar een zwerm piepkleine drones de boel sneller kan verkennen dan een groter exemplaar. Of denk aan het inspecteren van kassen waar kwetsbare groenten en fruit worden verbouwd.

De intelligentie zit verspreid

Elke afzonderlijke mini-drone heeft niet zo heel veel energie, maar door samen te werken kunnen ze in korte tijd een grote ruimte inspecteren. "Er is niemand die ze coördineert, alle intelligentie zit verspreid", vertelt De Wagter. "En dat maakt die zwermtechnologie heel schaalbaar."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie