Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Kijken naar de kraanvogeltrek

foto: Rob Belterman
  1. Nieuwschevron right
  2. Kijken naar de kraanvogeltrek

Het spektakel waar tientallen vogelliefhebbers op af komen is aangebroken: de kraanvogeltrek. Vanuit het hele land reizen vogelaars, boswachters en de zogeheten "kranofielen" naar Limburg in de hoop een glimp op te vangen van de groepen overvliegende vogels. Verslaggever Henny Radstaak ging mee.

Kijken naar de kraanvogeltrek

De prachtige, sierlijk vliegende en luid trompetterende kraanvogels vliegen in deze tijd van hun overwinteringsplek de Extremadura in Spanje naar de broedgebieden in o.a. Zweden, Polen, Duitsland en Nederland – waar vorig jaar ruim veertig broedparen waren.

Bij gunstige omstandigheden (oostenwind, niet te hard, droog weer) wéét je als kraanvogelaar: dan moet je naar Zuid-Limburg, één van de gebieden die meestal midden in de baan ligt die de kraanvogels volgen.

'Kranofiel'

Harm Blom is behalve in het dagelijks boswachter in de Biesbosch, ook – zoals hij het zelf noemt – kranofiel. Deze week was hij elke dag te vinden op een heuvel in de buurt van Eys in Zuid-Limburg – net als tientallen andere fanatieke kraanvogelkijkers. "Elk voor-, maar ook najaar begint het bij mij te kriebelen, en wil ik ze zien. Het is de spanning: zullen ze wel overvliegen op precies de plek waar je staat, hoeveel zullen het er zijn? En als je dan geluk hebt, meestal aan het eind van de middag, word je beloond met groepen in een v-vorm vliegend kraanvogels, en dan dat geluid… daar doe je het dan voor", vertelt hij.

Helaas voor verslaggever Henny Radstaak is het niet gelukt om de kraanvogels te zien of te horen. Maar boswachter en ‘kranofiel’ Harm Blom had de volgende dag inderdaad meer geluk. Hij maakte zelf een opname met z’n telefoon. Je hoort de wind in de microfoon maar ook dat prachtige kraanvogelgeluid:

Boswachter Harm Blom ziet alsnog kraanvogels

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie