Wetenschap & Techniek
NTR

Invriezen in plaats van weggooien, het kan!

foto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Invriezen in plaats van weggooien, het kan!

We gooien te veel eten weg, jaarlijks meer dan 2 miljard kilo. Sanne Stroosnijder verbonden aan Wageningen University & Research geeft de moed niet op. Tijdens de lockdowns zijn we bijvoorbeeld minder voedsel weg gaan gooien.

Niet minder dan 2 miljard kilo voedsel wordt er in Nederland elk jaar weggegooid, met een waarde van miljarden euro's. En dan hebben we het niet over veevoer, maar alleen over eten voor menselijke consumptie. Dat komt neer op zo'n 34 kilo per huishouden. Ook tijdens de feestdagen zullen er weer grote hoeveelheden in de vuilnisbak belanden.

Of zou het dit jaar anders gaan? Tijdens eerdere lockdowns blijken mensen hun gedrag aangepast te hebben, vertelt Sanne Stroosnijder van Wageningen University bij Focus. "Een kwart van de mensen gaf aan minder eten weg te gooien, dat biedt kansen", vertelt ze in Focus.

Beter opletten

Huishoudens kunnen verspilling beperken door beter te letten op de houdbaarheidsdatum, door bewust boodschappen te doen. Vooral als het gaat om versproducten als groente, fruit, brood en zuivel wordt er nog veel verspild. En de overblijfselen van dat kerstmaal hoeven natuurlijk niet meteen de prullenbak zijn; die zijn de volgende dag ook nog heerlijk.

Maar niet alleen de consument verspilt veel eten. Ook bij boeren, restaurants en bedrijven is winst te behalen, bijvoorbeeld door oogstverliezen terug te dringen, nieuwe bewaartechnieken te introduceren en met slimme verpakkingen of apps te werken.

Ster advertentie
Ster advertentie