‘Het salafisme wordt vaak verkeerd begrepen’
- Nieuws
- ‘Het salafisme wordt vaak verkeerd begrepen’
[NTR] Het salafisme was de afgelopen tijd regelmatig negatief in het nieuws, maar de meeste salafi’s in Nederland hebben lak aan terrorisme. Ondanks de al dan niet terechte paniekreacties in de media mogen we de nuance in het debat over salafisme daarom niet verliezen. Dat is in de kern de boodschap die Islamoloog Joas Wagemakers (Universiteit Utrecht) aan de luisteraars van De Kennis van Nu Podcast meegaf.
IS is salafistisch, Al Qaeda is salafistisch. En Saudi-Arabië is dat ook. Sterker nog, Saudi-Arabië steunt sommige salafistische bewegingen in Nederland. De AIVD, onze nationale inlichtingendienst, vreest dat het salafisme mogelijk een opstapje is naar radicalisering en terrorisme. En recent kocht een salafistische organisatie een voormalig regionaal opleidingscentrum (ROC) in Rotterdam om er een salafistische school van te maken.
“Mensen denken vaak dat Islam in vele soorten en maten komt, maar dat het salafisme wel degelijk iets gevaarlijks is,” vertelt Joas Wagemakers. “En toch is die vereenzelviging van salafisme met geweld en terrorisme een misvatting. Het salafisme is ook weer een veelkeurig iets, waarvan slechts een deel van de aanhangers echt geweld en terrorisme gebruikt.”
De vrees voor het salafisme is volgens Wagemakers daarom niet altijd terecht, zeker niet in Nederland en Europa, waar de meerderheid van de salafi’s niet politiek activistisch is. “De meeste salafi’s wijzen terroristische aanslagen ook af. Sterker nog, ze hebben boekenkasten vol geschreven over waarom terrorisme op basis van het salafisme verkeerd is.”
“Salafistische sprekers zitten vaak zelf met de handen in het haar”
Wagemakers hoopt met zijn optreden bij De Kennis Van Nu Podcast iets te doen aan het gebrek aan kennis in het publieke debat over salafisme. Anderzijds vindt Wagemakers het niet volslagen absurd dat mensen die angst voor het salafisme hebben. Onder andere omdat de meeste mensen die in naam van de Islam aanslagen plegen behoren tot de stroming van het Jihadi Salafisme. Bovendien zien salafi’s er inzake kleding hetzelfde uit.
Overigens werden er ver voor de jaren 70 ook al aanslagen gepleegd vanuit Islam, maar niet vanuit salafisme. “Bovendien,” vertelt Wagemakers, “zijn er voorbeelden van salafistische predikers die keer op keer tevergeefs op jongeren in hebben gepraat om niet naar Syrië te gaan. Salafistische sprekers zitten dus ook vaak zelf met de handen in het haar.”
Verder vertelt Wagemakers in de podcast waarom Saudi-Arabië tegen IS en terrorisme is en op wat voor fascinerende wijze het koningshuis haar eigen salafistische geestelijkheid gebruikt om haar eigen politieke belangen te rechtvaardigheden.
Klik hier om het gesprek te beluisteren:
Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.
Eerdere Podcast-afleveringen vind je hier.