Wetenschap & Techniek

Hoe aliens onze planeet kunnen vinden

NTR
foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe aliens onze planeet kunnen vinden

Wetenschappers speuren in het heelal naar exoplaneten, waar mogelijk leven zou kunnen bestaan. Maar wat er op zo'n planeet inderdaad leven bestaat? Zouden die wezens daar dan ook onze Aarde kunnen herkennen als een planeet waar leven bestaat?

Het korte antwoord is: ja, dat kan. Om te begrijpen hoe ze dat zouden kunnen doen, moet je eerst weten hoe wij mensen naar exoplaneten zoeken. Dat doen we op twee manieren. In de eerste plaats door naar het licht van sterren te kijken. Als er om een ster een planeet draait, dan is er een kans dat die eens in de zoveel tijd precies tussen die ster en onze aarde door beweegt. De exoplaneet houdt dan een deel van het licht van de ster tegen, waardoor de ster tijdelijk minder licht lijkt te geven. Zulke dipjes in het licht van sterren zijn een indicatie dat er een exoplaneet omheen draait.

Zo'n planeet wordt voor ons natuurlijk pas echt interessant als er ook leven op voorkomt. Dat onderzoeken we door de atmosfeer van die planeten te bestuderen. Vanwege de grote afstand kan dat niet door directe waarnemingen, maar wel door indirecte. Je kunt bijvoorbeeld speuren naar afwijkingen in het licht dat ons bereikt. Ook is het belangrijk dat de planeet zich in de zogenoemde Habitable Zone, bevindt - op zo'n afstand van de zon dat er vloeibaar water kan voorkomen. Want zonder water wordt leven lastig.

Tussen zon en alien

Precies die twee methoden kunnen intelligente wezens op andere planeten ook gebruiken. Als onze Aarde tussen de zon en hun planeet schuift, kunnen de aliens vaststellen dat Aarde moet bestaan. Door vervolgens onze atmosfeer te onderzoeken via indirecte waarnemingen, kunnen ze ontdekken dat Aarde ook leven bevat.

En als de exoplaneten dicht genoeg bij onze aarde staan, kunnen ze ook radiostraling opvangen. Aliens in het Trappist 1-systeem, op een afstand van zo'n 40 lichtjaar, zouden dus naar aardse disco kunnen luisteren. En de wezens op Ross 128B, zo'n 11 lichtjaar verderop, zouden kunnen weten dat Obama in 2008 president van de VS werd.

Of ze bestaan, dat is natuurlijk de grote vraag. Maar we kunnen niet uitsluiten dat er intelligente wezens bestaan die al eeuwen afweten van planeet Aarde - en die wél beschaafd met elkaar omgaan.

Ster advertentie
Ster advertentie