Oermens kreeg ‘vriend’ en ‘familie’ niet uit de mond
- Nieuws
- Oermens kreeg ‘vriend’ en ‘familie’ niet uit de mond
Vriend, familie, fun, voetbal. Woorden die allemaal beginnen met een 'F' of een 'V'. Oermensen konden die klanken nauwelijks uitspreken. Pas in de afgelopen 8000 jaar zijn ze langzaam ingeburgerd.
Oermensen spraken de 'F' en de 'V' amper uit
Moderne mensen hebben een lichte overbeet, zoals je op het plaatje hierboven rechts kunt zien - hun bovengebit staat ietsje naar voren. Die stand maakt het uitspreken van de ‘f’ en de ‘v’ mogelijk. Zonder die overbeet is dat erg lastig. Duw je onderkaak maar eens een stukje naar voren, en probeer dan het woord ‘familievete’ uit te spreken.
Voor de opkomst van de landbouw hadden mensen geen overbeet. Wetenschappers denken dat de overbeet is ontstaan nadat onze voeding zachter werd. Mensen gingen meel eten, maakten kaas en ontdekten dat je eten kunt stoven. Daardoor konden ze de vorm van het gebit behouden die ze als kind hadden – een lichte overbeet dus.
Nederlands tintje
Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science en kan op veel aandacht van taalwetenschappers rekenen. Het gaat in tegen de heersende opvatting dat mensen sinds het ontstaan van de mensheid fysiek (al dan niet met enige training) even goed in staat waren om alle klanken uit te spreken. Ook laat het zien dat eetpatronen biologische effecten kunnen veroorzaken die op hun beurt onze manier van spreken beïnvloeden.
Het Max Planck Instituut voor Psycho-linguïstiek in Nijmegen heeft bijgedragen tot de totstandkoming van deze studie. In bovenstaand audiofragment geeft taalwetenschapper Hans Rutger Bosker tekst en uitleg.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap