Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Is de broer van Willem van Oranje teruggevonden?
NTR

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de broer van Willem van Oranje teruggevonden?

In het vierde couplet van het Wilhelmus is te horen: "Graaf Adolf is gebleven, in Friesland in den slag". In Friesland ligt hij echter niet. Waar dan wel?

Nadat graaf Adolf, broer van Willem van Oranje, sneuvelde bij de Slag om Heiligerlee, werd zijn lichaam opgebaard en overgebracht naar een plaats in het Duitse rijk. Niemand had enig idee om welk plaats het zou kunnen gaan, maar recent onderzoek wijst op de stad Oldenburg.

Nauwe band met de Oldenburgers

Uit archiefmateriaal blijkt - tot voor kort onbekend - dat de Oranjes en de Oldenburgers een nauwe band met elkaar hadden. Graaf Anton van Oldenburg was bijvoorbeeld de peetvader van Maurits van Oranje, de zoon van Willem van Oranje.

Daarnaast vonden wetenschappers in 2016 in Oldenburg een graf met daarin de overblijfselen van dertig mensen. Twee daarvan waren bij overlijden tussen de twintig en dertig jaar oud. Inderdaad, net zoals graaf Adolf.

DNA moet uitsluitsel geven

Wetenschappers gaan in september DNA uit het graf vergelijken met DNA van van de zus van Willem van Oranje, Elisabeth van Nassau. Levert dat een match op, dan staat nagenoeg onomstotelijk vast dat de Adolf van Nassau destijds naar Oldenburg is gebracht.

Wordt vervolgd ...

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie