Wetenschap & Techniek

Muziektraining laat mensen met cochleair implantaat beter horen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziektraining laat mensen met cochleair implantaat beter horen

[NTR] Een korte muziektraining helpt gebruikers van een cochleair implantaat al om emoties in stemmen beter te herkennen. Net als musici, die beter in staat zijn om het geslacht van een spreker en emoties in een stem te herkennen in de klanken die je binnenkrijgt via zo'n implantaat.

Dove en zeer slechthorende mensen kunnen soms met een cochleair implantaat weer horen. Maar dat horen verandert wel: geluid komt niet met akoestische signalen de hersenen binnen, maar met elektronische. Daarom moet je opnieuw leren horen.

Muzikale training blijkt daar een positief effect op te hebben. Christina Fuller promoveerde deze week op haar onderzoek naar het effect van muzikale training op het leren horen met een cochleair implantaat.

Samen met Fuller luisterde Lara Rense in Nieuws en Co naar een paar voorbeelden: hoe klinkt het als je muziek hoort? Spraak? Of naar de radio luistert?

Nadat Fuller had ontdekt dat musici beter in staat zijn om via een cochleair implantaat (CI) vast te stellen of een spreker man of vrouw is, en welke emoties die vertoont, onderwierp ze gebruiker van zo’n implantaat aan een muzikale training van zes weken. In combinatie met muziektherapie zorgde dat ervoor dat ze net als muzikanten de emoties in stemmen beter konden herkennen. "Je blijft met een CI slechthorend," zegt Fuller, "maar we denken dat mensen met een langere training nog beter kunnen worden."

Het verstaan van spraak verbeterde niet door de training, maar Fuller ziet in haar onderzoek desalniettemin aanknopingspunten voor het verbeteren van de ervaring van mensen met een cochleair implantaat.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie