Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Wat de wetenschap leert van schaatsenrijders

foto: Fotograaf Daksaya, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf Daksaya, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat de wetenschap leert van schaatsenrijders

Hoe mooi is het om je als wetenschapper te laten inspireren door de natuur. Van de stekelnoot naar klittenband en van de specht naar schokdempers. Sinds kort is daar een robot bijgekomen die op het water kan lopen en springen. Een insect is de inspiratiebron voor deze uitvinding. Entomoloog David Tempelman vertelt over de techniek van de schaatsenrijder in Vroege Vogels.

Schaatsenrijders kan je regelmatig over het water schieten. Met hun lange poten lopen ze over het water, zonder er ook maar een keer doorheen te zakken. Daarbij haalt het insect ook nog eens fantastische snelheden! Ze lopen met 2 kilometer per uur over het water, dat betekent dat de schaatsenrijder in een seconde zestig keer zijn lichaamslengte aflegt. Voor een mens zou dat betekenen dat je in een seconde honderd meter rent!

Voortbewegen

Om deze snelheden te behalen maakt het dier gebruik van spanningsverschil in het wateroppervlak. Als de twee voorste poten naar achteren bewegen, vervormen ze het wateroppervlak waarop ze rusten. De vervorming geeft een verschil in oppervlaktespanning en dat spanningsverschil zet de achterpoten in beweging.

Robotjes

Chinese wetenschappers, van de Fudan Universiteit in Shanghai, hebben de schaatsenrijders en hun manier van voortbewegen uitvoerig bestudeerd. Vervolgens hebben ze kunststof schaatsenrijders gebouwd, robotjes, die net als de echte insecten kunnen bewegen over wateroppervlak. Zonder energiebron of aandrijving!

Om zich zonder aandrijving af te zetten op het wateroppervlak mochten de robotpootjes niet door het water heen zakken. De onderzoekers maakten de pootjes van de robot van poreus en waterafstotend.

Toepassingen

De robotjes, die slechts 68 milligram wegen, kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld de verontreiniging van een vijver of meer na te gaan. Ook wordt eraan gedacht om de robotjes in te zetten om de plastic vervuiling van de oceanen te helpen opruimen. Maar dat is allemaal een kwestie van verdere ontwikkeling, aldus de onderzoekers.

Voor meer informatie over de robotjes: Applied Materials & Interfaces.

Wat de wetenschap van schaatsrijders leert

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie